Mart 15, 2005

Plectranthus (Parlak Mustafa)

Bu cicek isminden dolayi ilginc geliyor bana. Halk arasinda soyle birsey soyleniyor bu cicekle ilgili. Cicegi kim yetistiriyorsa cicek o bayanin esinin ismini alirmis. Yani diyelimki esinizin ismi Mehmet, ciceginizin ismide Parlak Mehmet olacak. Cicegin yapraklari sanki yaglanmis gibi parladigi icinde parlak diyorlar. Ayrica hafif bir kokusu da var. Ayni sardunyada oldugu gibi.

Bilmiyorum niye ben bu bitkiyi cok seviyorum. Yillar once anneminde vardi buyuk bir tane. Misafir odasinda vitrinin uzerinde duruyordu. Baya buyumus ve asagiya dogru sarkmisti. Sanirim ilk o zaman bu cicege ilgim basladi yada sevgim. Yillar sonra uzun aramalardan sonra tesadufen cicekcide gordum ve hemen atladim uzerine:) Iyikide almisim.

Hem evde bir kosede cok guzel ve gorkemli gorunuyor, hem cok guzel bir yesil tona sahip hemde kolay cogaltilabiliyor. Uclarindan buyudukce kesilip suya konuldugu zaman 1 hafta sonra kok cikarmaya basliyor. Ayrica cicegin uclarindan kesilmesi cicegin daha gur sekilde buyumesine yardimci oluyor. Kisacasi cok sirin ve kolay yetisen bir cicek bana gore.

Aslinda bu cicek tirmanan degilde sarkan cinsten. Benim amacim tavandan sarkitmakti ama uzun ugraslardan sonra tavani delemeyecegimizi anlayinca sehpanin uzerine yerlestirmek zorunda kaldim. Yerindende memnun gorunuyor. Buyudukcede uclarini kesiyorum. Boylece uclari yere degmiyor. Bu cicekten simdiye kadar 7 tane cogaltim. Arkadaslarima dagittim. Cicegin ismide tabiki eglence konusu oldu arkadaslarin beyleri tarafindan. Hatta bazi beylerde hanimlarina "yok yok almayalim kalsin" gibisinden saka yapti. Kolay kolay olmeyecegini bildigim icin kucuk bir tanede kizima diktim. Cok sevindi. Hemen gitti odasina yerlestirdi. Cicegi buyudugu zaman cok daha mutlu olacak.


Parlk Mustafa cok arsiz bir cicek. Niye cok cabuk buyuyup cogaldigina da sasmamak lazim. Cunku parlak Mustafa bir tur sarmasik. Bazi turlerinin yapraklari ise beyaz ile yesil karisimi olup yapraklarin alt kisimlari ise mor. Baz ulkelerde ise Isvec Sarmasigi olarak biliniyor. Bu cicek kuru havada, topraginin biraz kuru kalmasindan asiri derecede etkilenmiyor. Hatta bazen cicek bile acabiliyor. Bakalim benimki ne zaman ban guzel bir supriz yapacak.

Cicegin detayli bakimi ise soyle:
Isi
: Normal oda sicakligi ideal. Kisin isi en az 10 derece olmali.
Isik
: Aydinlik veya yari golgeli bir odaya yerlestirebilirsiniz. Direk gunes isigina maruz birakmayin.
Su Miktari
: Topragi surkli nemli tutun. Kisin su miktarini azaltabilirsiniz.
Nem
: Yapraklarina ara sira su puskurtebilirsiniz.
Cogaltma
: Uclarini kesip suya koydugunuz zaman kisa bir surede kokleniyor.
Saksi Degistirme Zamani
: Her 2-3 yilda bir saksisini degistirebilirsiniz.

Genel olark 1 yil yetistirip sonrada cicegi atmayi tavsiye ediyorlar. Sebebini bilmiyorum maalisef. Benimkini alali daha 1 yil bile olmadi. Dogrusu atmayi da dusunmuyorum. Her ne kadar yenisini yetistirmis olsamda. Ilkbahar geldigi zaman koklerinin bir kismini kesip yeni bir saksiya dikmeyi dusunuyorum. Cunku cicegi ilk aldigimda oyle yapmistim. Su an ilk aldigim zamandan dahada guzel gorunuyor.


11 yorum:

hbg dedi ki...

hmmm... bazi beyler... hangi beyler ola ki bunlar acaba???

:)

Dilek'ce dedi ki...

Merhaba Derya,
sen de yazmissin arsiz diye, bizim evde bu cicegin adi "arsiz mustafa" idi. Esim bildigin ot, istemedigin halde arsizca büyüor diyordu:)Bizim Sideboard'un üstünden yerlere! kadar uzanirdi. Her kösede bir türedilmisi vardi. Tasinirken o kadar büyük iki tane biraktim geldim sorma ne kocamandilar. Ama dedigin gibi cok kolay cogaltildigindan insanin cani cok acimiyor cünkü uclarindan getirmistim. Ve simdiki evimizde de var:)

Derya dedi ki...

Evet haklisin dilek. Cok arsiz bir cicek. Adina yakisiyor kisacasi...Sevdim Arsiz Mustafa ismini:) Mustafalar kizacak bize:)Dedigim gibi bende cok cogaltim. Begenenlere dagitip duruyorum. Cok seviyorum bu cicegi. Herhalde olecek diye bir korkum olmadigi icin.
Sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

derya ablacıgım mustafa çiçeyın yanındaki büyük yeşil yapraklı çicekten bende var ama ismini bilmiyorum söylersen sevinirim hoşcakal...

Derya dedi ki...

Parlak mustafa çiçeğinin yanındaki çiçeğin adı dieffenbachia (difenbahya).

Adsız dedi ki...

bu çiçekten bir dal yolda buldum ilk görmüştüm suya koydum bir hafta sonra kok saldı dıktım ve balkonda guneşde kalmasına ragmen ve az sulamasına ragmen ço guzel buyudu ve çiçek açtı.bır yıl besleyın sonra atın demlerının sebebi ertesi yıl yaprakları kuçuluyor ve eskı gorkemınde olmuyor belkı ondandır.ama çok guzel şimdı elımde yok ama bulursam tekardan yetiştirmek ısterım.

Unknown dedi ki...

Merhabalar öncelikle benim bu çiçeğe heves etmemin tek nedeni annemdir.Hep dert yanar artık büyü hiç büyümüyorsun herkesin ki nasıl oldu diye veryansın ediyor du.Araştırmaya başladım çok hızla büyüyen bir çiçek türü kanaatına vardım annemden gizlice kopardım suya koyun kök uzar dedilerbazıları direk ekebilirsiniz diye ben de direkt ektim ve aynı sonuç büyümüyor ortadan 2 yeni yaprak cıkarıyor kırmızı çizgili falan hala aynı o şekil de duruyorlar lütfen yardımcı olun anneme sürpriz yapmak istiyorum.

Unknown dedi ki...

benimki büyüyümüyor hiç annem de veryansın ediyor du ben annemden bir dal aldım annem suya koyalım kök salsın dedi ben direkt ektim diktiğimde 2 yeni küçük kırmızı cizgili yaprak acıyor du ve öyle kaldı lütfen yardımcı olurmusunuz.

Derya dedi ki...

Çiçeği aydınlık bir yere koymanız fayda sağlayacaktır.

Unknown dedi ki...

Merhaba bu çiçekten ariyorum ama daha raslayamadim daha önce yetirmiştim satiş yerini bilen varsa haber verebilirmisiniz .
😃

Unknown dedi ki...

cicegin bir dalini suya koydum ama koklenmiyor aksine curuyor nedeni nedir acaba suyu ne miktar koymaliyim