Mart 04, 2005

Ciceklerinizi Koyacaginiz Ortamlarin Ozellikleri Ile Ilgili Genel Bilgiler

Isik bitkilerin gelisimi icin cok onemli bir unsurdur. Isik orani disariya nazaran evde daha dusuktur cunku gunes isigi ciceklere dolayli yoldan ulasir. Cevrede bulunan agaclar, apartmanlar ve camlarin buyuklugu eve giren gunes isigi miktarini etkiler.

Ciceklerinizin yeterince isik alip alamadigini soyle anlayabilirsiniz:
Cicegin buyumesi yavaslar.
Yapraklari sararir ve duser.
Yeni cikan yapraklar isiga dogru yonelir.
Yapraklarinda birden fazla renk olan cicekler renklerini kaybederler ve yapraklari yesile donusur.
Cicek acan bitkilerin cicekleri daha acilmadan dokulur veya yeterince gelisemez.


Eger evinize ciceklerin ihtiyaci olan miktardan daha fazla gunes isigi giriyorsa ozellikle yazin oglen vakitlerinde, bitkilerin yapraklarini yanmaktan korumak icin ciceklerin yeri gecici olarak degistirebilirsiniz veya perdeyi cekebilirsiniz.

Eger evinize yeterince gunes isigi girmiyorsa, bu bolgelere ek olarak isik takabilirsiniz. Bu tur isiklar 4 ile 6 saat arasinda acik birakilmalidir. Evinizde bulunan fluorescent veya halogen lambalar cicekelerin gunesten alabilecekleri isik miktari kadar isik saglamazlar.

Ciceklerin gelisimi icin nasil isik miktari onemliyse nem miktarida o kadar onemlidir. Bazi cicekler icin bulundugu odanin nemli veya serin olmasi gerekir. Odanin sicaklik miktari arttikca nem miktari duser. Bu ozellikle kis aylarinda gorulur. Ilik ve havasi kuru olan ortamlar kaktusler, succulentler (aloe, echeveria, kalanchoe, sedum vs.) ve kalin yapraklari olan bitkiler icin uygundur. Ilik ve havasi nemli olan ortamlarda ise yapraklari buyuk ve yumusak olan bitkiler, orkideler ve palmiyeler guzel buyur. Havasi serin ve nemli olan ortamlar ise hicbir cicek icin uygun degildir.

Nemi seven ciceklerin bulundugu ortami nemlendirmek icin yapraklarina gunde bir veya iki kere oda sicakliginda birkac gun dinlendirilmis su puskurtebilirsiniz. Ikinci olarakta ciceklerin saksilarini icinde cakil taslari veya kirik kil barcalari bulunan bir kabin icine oturtabilirsiniz. Tabakta bulunun cakil veya kil parcalarinin yarisina kadar su doldurursaniz bitkiler icin nemli bir ortam saglamis olursunuz.

Hiç yorum yok: