Mart 17, 2005

Begonia Rex (Begonya)



Begonyalar iki ceside ayriliyormus. Ben sadece cicek acan cinslerini biliyordum. Meger benimki gibi sadece yapraklarinin guzelligi icin yetistirilenlerde varmis. Bende sadece bu begonya oldugu icin bunun bakimi ile ilgili bilgiler verecegim size.

Aslinda bu tur begonyalar kucucuk ve renki cicekler de aciyor. Maalisef benimki daha cicek acmadi... Bahar gelsin de butum ciceklerime ilac vermeye baslayacagim. Belki o zaman cicek acar bana... Ama asil yetistirilme amaci yapraklarinin guzelligi ve renkliligi. Ornegin yapraklari yildiz seklinde olanlar oldugu gibi kivircik ve oval olanlarda var. Yapraklarinin uzunlugu turune gore 30cm ile
3cm arasinda degisiyor. Kimilerinin yuzeyi puruzsuz ve parlak iken bazilarininki tuglu olabiliyor.

Bu tur begonyalar cogunlukla cicegin dibinden yaprak cikarir. Bu cicekler cok guzel olmalarina ragmen diger cicekler gibi maalisef uzun omurlu degiller. En fazla 1 ile 2 yil arasi yasarlar. Fakat cicegi bolerek cogaltabilirsiniz.



Bakimi ise soyle:
Isi
: Normal oda sicakligi. Kisin isi 15 derecenin altina dusmemeli.
Isik
: Direk gunes isigi almayan fakat aydinlik bir yere yerlestirin. Kisin ise bir kac saat sabah ve aksam gunesi yararlidir. Arasira cicegin saksisinin yonunu degistirmeyi unutmayin. Cicegin esit buyumesi acisindan.
Su Miktari
: Toprak surekli nemli tutulmali.
Nem
: Bu begonyalar nemi severler. Saksiya cakil doldurup bir miktarda su ekleyin. Saksiyi bunun uzerine oturtun. Yapraklara direk su puskurtmeyin. Saksinin etrafindaki havaya su puskurtebilirsiniz.
Saksi Degistirme zamani
: Ilkbahar ayinda saksisini degistirebilirsiniz. Eger cicegin saksisi kucukse yapraklar rengini kaybeder.
Cogaltma
: Cicegi saksisini degistirdiginiz zaman bolebilirsiniz.

Asagidaki resimler internetten. Size diger turlerden birkactanesinin de resmini gostermek istedim.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne zamandir siteye girip cikiyorum ara ara ama ev sahibesi yok:( Umarim hersey yolunda. Eger yeni girisler gelirse sevinirim:)