Mart 11, 2005

Maranta Tricolor



Evet...buda ciceklerimden bir tanesi. Marantanin 3 cesidi var. Su an elimde bulunan maranta tricolor. Onceden dua cicegim de vardi (su an elimde bulunandan farkli olarak dua cicegim geceleri yapraklarini kapatirdi). Bu grup icinde bulunan ciceklerin hepsinin ortak bazi ozellikleri var:

Birincisi direk gunes isigindan korumak gerekiyor.
Ikincisi yuksek oranda neme ihtiyac duyarlar. (cicek alirken en cok dikkat ettigim seylerden bir taneside cicegin neme ihtiyacinin olup olmamasi. Eger neme ihtiyac duyan bir cicekse almamaya dikkat ediyorum cunku evimde hava kaloriferden dolayi cok kuru.)
Ucuncusu cereyanda kalmaktan hoslanmazlar.
Son olarakta kisin bulundugu odanin ilik olmasi gerekir.

Marantalar biraz yavas buyurler. Boylari nadiren 20cm yi gecer. Maranta yetistirilmesi cok zor bir cicek degildir. Fakat cicek yetistirme isine yeni baslayanlar icin pek tavsiye edilmeyen bir cicek.

Bakim olayi ise soyle:
Isi:Odanin isis 10 derecenin altina dusmemeli. Normal oda sicakligi ideal.
Isik: Yari golge olan yerlere yerlestirin. Eger cok isik alirsa cicek rengini kaybeder. Direk gunes isigina maruz birakmayin.
Su Miktari: Topragi surekli nemli tutun. Kisin daha az sulayin.
Nem: Duzenli olarak yapraklarina su puskurtun.
Saksi Degistirme Zamani: Her iki yilda bir ilkbahar ayinda saksisini degistirebilirsiniz.
Cogaltma: Saksi degistirme zamaninda cicegi bolebilirsiniz.

Ben marantalar cicek acmaz sanirdim. Meger istedigi sartlar saglanirsa cicek acarmis. Ne yaptim bilmiyorum ama benim maranta bana guzel bir supriz yapti ve kucuk mor cicekler acti. 1 aydir surekli cicek aciyor. Gerci cicekler cok kucuk ve birkac gun icinde oluyor ama yinede beni mutlu etmeye yetiyor.





Marantada gorulebilecek bazi problemler ise sunlar:
  • Eger yaprak uclari kahverengi ve kuru ise sebebi havanin kuru olmasidir. Olen yapraklari koparin ve yapraklara duzenli olarak su puskurtun. Direk gunes isigindan koruyun.
  • Altta bulunan yapraklar sarariyor, yaprak uclaru kivriliyor ve yapraklarda lekeler varsa sebebi cicegi yeterince su vermemektir. Toprak surekli nemli tutulmalidir.
  • Eger yapraklar dokuluyorsa sebebi cicegin kuru bir ortama yerlestirilmis olmasidir.Eger cicek solmussa ve kok kisimlari curumeye baslamissa sebebi havanin cok soguk olmasi ve cicegin cok sulanmasidir.
  • Eger yapraklarin rengi acilmissa sebebi cicegin cok fazla isik almasidir. Ozellikle direk gunes isigi almasi yapraklarin rengini kaybetmesine sebep olur. Hemen cicegi aydinlik olan bir yere yerlestirin. Aksi takdirde cicek olebilir.
  • 4 yorum:

    Adsız dedi ki...

    bence sıcak ve kuru ortamda yaşayanlar bu çiçegı hıç duşunmesın derım .

    Çetin Yılmaz dedi ki...

    Selam, bugün hayatımda bir ilki gerçekleştirip yetiştirmek için çiçek aldım, sanırım cinsi maranta; fakat yazınızı okuyunca üç farklı türü olduğunu öğrendim, acaba benimki hangisi (mesela dua çiçeği olarak bilinenden mi) biliyor musunuz?
    http://www.flickr.com/photos/11173091@N04 adresinden fotoğraflarını görebilirsiniz.

    İlk gün olarak ıslak kağıt havlu ile yapraklarını sildim bu ona zarar verir mi?
    İki plastik bardağı su verdim, 15dk sonra altını ıslatmıştı bizimki :) fazla mı olmuş yoksa toprağın sıkılığımı yetersiz?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

    Derya dedi ki...

    Çetin Bey,
    Aldığınız çiçek benimkiyle aynı. Yani dua çiçeği. (Dua çiçeği bu bitkinin genel adı.) Gece yaprakları yukarı doğru kapanan ve gündüz geri açılan bir çiçek olduğu için adı dua çiçeğidir.

    Yapraklarını dikkatli bir şekilde kırmadan silerseniz bir sorun olmaz.

    Suyu fazla gelmiş gibi görünüyor. Saksının altında kalan suyu bekletmeyin ve dökün. Aksi taktirde kökleri çürüyebilir.

    Derya dedi ki...

    Özgür Bey,
    Size katılıyorum. Nemi çok seven bir bitki. Ama benimki ısının kuru olduğu bir odada sağlıklı bir şekilde büyümüştü.