Mart 08, 2005

Kalanchoe



Kalanchoe kirmizi, turuncu, sari, leylak, beyaz veya pembe renkleri bulunan bir cicektir. Kalanchoe'nin cicekleri dokuldukten sonra, cicegin bulundugu saplari kesin ve saksiyi golgeli bir yere yerlestirin. 1 ay boyunca cicegi cok az sulayin. 1 ay gectikten sonra cicegi aydinlik bir yere yerlestirip duzenli olarak sulayin. Kalanchoe'nin bakimi ise soyle:
Isi: Normal oda sicakligi ideal.
Isik: Ilkbahardan kisa kadar direk gunes isigi almayan bir yere, kisin ise aydinlik bir yere yerlestirin.
Su Miktari: Iki sulama arasinda topragin biraz kurumasina izin verin.
Nem: Neme ihtiyaci yok.
Saksi Degistirme Zamani: Her sene sonbahar ayinda saksisini degistirebilirsiniz.


59 yorum:

Adsız dedi ki...

mehaba deya hanım;
benim bu çiçekten var. Bitki çok hüzel büyüdü fakat çiçek açmıyor. bunun sebebi ne olabilir sizce?
yardımcı olursanız sevinirim

Derya dedi ki...

Merhaba Zehra,
Benim cicegimde seninkiyle ayni durumda. Normalde burada bu bitkiyi cicekleri dokuldukten sonra atiyorlar cunku hem cok kolay yetisiyor hemde ucuz. Ben atmayip sansimi denedim. Hala yasiyor. Fakat zamaninda budamadigim icin boyu uzadi ve yapraklari biraz kucuk kaldi. Cicek acmama konusuna gelince sebebi su: Normalde bu bitki ilkbahar ayinda cicek aciyor. Fakat ureticiler ozel teknikler kullanarak bitkiye cicek actirip yaz kis satiyorlar. Sanirim bizimkilerin cicek actigini gormek icin yapilacak tek sey ilkbahari beklemek. Ilkbahar geldiginde bu bitkinin cicek acmasi icin 12 saatten fazla gunes isigi alan bir yere konulmasi gerekiyor. Umarim verdigim bilgiler faydali olmustur.
Sevgilerimle...

ayşe dedi ki...

merhaba derya hanım
aynı çiçekten bende de var ama çiçekleri solduktan sonra aydınlık bir yerde tutmaya devam ettim. Ve her yerinden yeni filizler çıkmaya basladı. filizlerinden yeni bitki elde edebilir miyim?

ÖZNUR dedi ki...

BENDE YENİ ÇİÇEK ALDIM ADINI KALANŞUE KOYDUM GÖZÜM GİBİ BAKIYORUM ÇİÇEKLERİ SÜLALEM SEVER HERKEZİN ÇİÇEKLERİNE SELAM YOLLUYORUM ÇİÇEK GÜZELDİR

Adsız dedi ki...

2 yıl kadar oluyor bana da hediye gelmşti. bu süre içinde 2 kez saksı değiştirdim büyür umuduyla, şimdi yaklaşık 1 metre kadar uzadı.. çiçekleri de neredeyse 3 aydır üzerinde.kış boyu pencere kenarındaydı ve guneş ışığı ısıcamı ısıttıkca bizim ki cama yapışarak tırmandı.. 2 yıldır ilk kez çiçek açtı. tek yaptığım çayın dibini dökmek(ofisteyiz malum), sanırım şartlara adapte oldu .

ertugrul dedi ki...

slm
nasıl çoğaltabilirim.bazı yaprakları sararıyor tamizlemem gerekiyormu.teşekkürler.

Derya dedi ki...

Ben bahar ayında kırılan bir dalını toprağa sokmuştum. Tuttu. Ben sararan ve kuruyan yapraklarını ve çiçeklerini kesiyorum. Daha güzel bir görünümü olsun diye.

sabiha dedi ki...

Bizde eşimle bu adını telaffuz edemediğimiz çiçekten aldık ama yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile çiçeğimizin renkli yapraklarını görebilmek için baharın gelmesini bekliyeceğiz ve kışın sadece yeşil yapraklar kalacak elimizde birde eğer bakımını becerebilirsek ortalama nekadar büyüyecek çiçeğimiz.

Derya dedi ki...

Merhaba Sabiha,
Bendeki kalanchoe 3 yıldır yaşiyor. Kışın içerde yazın balkonda duruyor. Geçen sene tüm gün güneş altında kaldığı için yaprakları kızarmıştı. Bu sene balkonda gölge bir yere koydum ve yapraklar hala yeşil. Havalar soğuyunca içeri aldığımda yeniden çiçek de açmıştı. Bahar ayında dalının ucundan kırarak çoğaltabilirsin (ölme ihtimaline karşı). Benimkinin boyu 20cm yi buldu. Daha ne kadar büyür bilemiyorum.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

bendede var bu çiçekten.aldığımda bir yığın çiçeği vardı.sonra bendede bir kez çiçek açtı.daha sonra kökünden kurmaya başladı.bende kuruyan yerini kestim.üste bir yığın dalları vardı hemde.hepsini toprağa sıkuşturdum.ve tuttular.hatta toprağın altından bir filiz bile patlattı.ve şuna inanıyorum bu çiçek ev çiçeği değil.balkon çiçeği.içerde havasız kaldığı için en alt yaprakalrı sarıp soluyo.ve bizim çiçekler habire boyuna gidiyo.şu an balkonda olan çiçeğimin alt yaprakları o cılız yaprakları büyümeye başladı.

Adsız dedi ki...

merhaba derya hanım.ben daha 11 yaşında bir kızım.ancak çiçeklerle ilgilenmeyi çok seviyorum.babam eskiden çiçekçiymiş.çiçekçi dükkanının adını da benim adımı koymuş.bende bir gün kitapları karıştırıyordum ve bir kitabın içinden irem çiçekçilik'in broşürü çıktı.çiçeklerin çok güzel olduğunu düşündüm ve bir çiçek almak,onu sulamak,bakmak istedim.daha sonra turuncu bir kalanchoe çiçeği aldım ve adını narin koydum.bu çiçeğe nasıl bakılacağını öğrenmek için sizin sitenize girdim ve artık bir hayranınızım.çiçeklerinizin fotoğraflarına hayran kaldım.eğer büyüyünce bir çiçekçi dükkanı açarsam bu sizin sayenizdedir.
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

derya hanım,çiçeğime ne kadar su koymalıyım?

Derya dedi ki...

Teşekkür ederim İrem. Bakım için yukardaki bilgileri okuman yeterli. Çok kolay bir çiçektir.
Sevgiler...

Ezgi dedi ki...

bende de bir senedir var şu ana kadar 4 kere çiçek açtı ve şu anda da açmak üzere, ama yaprakları eskiden çok fazla ve diplerdeydi toplu duruyolardı, şimdi azaldı ve dağınık oldu bunu nasıl düzeltebilirim

Sevgiler
Ezgi

Adsız dedi ki...

merhaba;
benim kırmızı bir kalanchoem var.daha bugün aldım.fakat nasıl bakılacağını bilmiyorum.çiçeğimin çok yaprakları var.ve çiçeğimden uzunlar.onları budıyıcam.fakat kalanchoem in toprakları saksıdan dışarı çıkıyor.bunun için ne yapabilirim?

Derya dedi ki...

Toprakları saksıdan çıkıyor diyerek saksının fazla toprakla dolu olduğunu kasdediyorsanız saksısını değiştirebilirsiniz. Ayrıca yapraklarını kesmenize gerek yok. Zaten zamanla o yapraklar ölüyor ve yeni çıkan yapraklar fazla büyümüyor.

Derya dedi ki...

Hınzırella, İlkbaharda çiçeği budarsan daha derli toplu büyüyeceğini düşünüyorum. Yazın güneşli bir balkon bu çiçeğin tam aradığı şey. Güneşte yaprakları çok sıklaşıyor ve içeri alınca da hemen çiçek açıyor.

Adsız dedi ki...

merhaba bende bu cicegi cok seviyorum vede severek yetistiriyorum.kis bahcemde duruyorlar ve cok cicek aciyorlar,yilin sadece 2-3 ayi ciceksiz geciyor buna ragmen benimde bir sorunum var bitkide arada bir beyaz bocekler olusuyor bende tazzikli suyla yikayip 1 hafta karanlik bir yerde bekletiyorum geciyor sonra tekrarliyor ,daha etkili bi cozum bekliyorum.hoscakalin.

Derya dedi ki...

Beyaz sinek olabilir. Seraya yada zirai ilaç satan yerlere danışırsanız size hangi ilacı kullanacağınız konusunda yardımcı olabilirler.

onur dedi ki...

merhaba
bugün henüz çiçek açmamış bir kalanchoe aldım, çiçek açışını kendim görebilmek için
internette gördüğüm kadarıyla toprak yüzeyi hafif nemli kalacak kadar sulamamız gerekiyormuş.
sorun şu ki benim çiçeğim alttan sulanıyor.
toprağın nemini yada ne kadar su koyabileceğimi nasıl anlayabilirim?

Derya dedi ki...

Alttan suluyorsanız toprağın nemini anlayamazsınız. Saksının üstünden de sulayabilirsiniz. Bu çiçek fazla su istemez. Benimki şu an balkonda. Haftada bir suluyorum. Sıcaklar geldiğin zaman sulamayı arttırıyorum çünkü balkonum çok sıcak oluyor. Toprağa parmağınızla dokunduğunuzda toprak elinize yapışıyorsa suya ihtiyacı yok demektir.

Adsız dedi ki...

bence evde cam kenarında yetiştirilebilecek en güzel çiçeklerden biri ben abartı bir şekilde ilgilenmeden bile büyüdü ve çiçekleri çok güzel açtı ancak fazla güneş ortamda tutuyorum bu yüzden yapraklar biraz kızarır gibi oldu onun dışında yaz aylarında 2 günde bir suluyorum.zaten güneş çok aldığı için akşama kadar bile kuruyor. ZEYNEP/ANKARA

Adsız dedi ki...

arkadaslar bende de aynı cicekten var ve cok güsel büyüdü kırmızı çiçekkli çiçegin üremesini isteyenler ya dal koparıp topraga soksunlar ya da yapragı dibinden koparıp ucunu hafifce topragın altına yerleştirsinler.ben yaprak yöntemimni tesadüf eseri kesfettim.kırılan yaprak topraga düşmüş ve kök salmıştı o da kenarda büyüdü ve çiçek açtı.deneyin işe yarıyor.basarılar

Gülay dedi ki...

kalanchoe çiçeğini markette görüp çok beğendim ve bir tane aldım eve gelince saksı değişimi yaptim ve ilk sulama suyuna çiçek çoşturan koydum.iki hafta oldu alalı ama yaprakları canlı ve diri çiçekleri ise bir kaç tanesi güzel ve sağlıklı diğerleri ise boyunlarını bükmüş ve cansızlar tomurcuk halinde açmadan solmuş olanlarıda var.Bu duruma çok üzülüyorum ne yapmam gerekir beni aydınlatırmısınız? Cevap Yazarsanız çok sevinirim çiçeğimin tam olarak ölmesinden korkuyorum.Lütfen yardımcı olurmusunuz ?

Gülay dedi ki...

kalanchoe çiçeğini markette görüp çok beğendim ve bir tane aldım eve gelince saksı değişimi yaptim ve ilk sulama suyuna çiçek çoşturan koydum.iki hafta oldu alalı ama yaprakları canlı ve diri çiçekleri ise bir kaç tanesi güzel ve sağlıklı diğerleri ise boyunlarını bükmüş ve cansızlar tomurcuk halinde açmadan solmuş olanlarıda var.Bu duruma çok üzülüyorum ne yapmam gerekir beni aydınlatırmısınız? Cevap Yazarsanız çok sevinirim çiçeğimin tam olarak ölmesinden korkuyorum.Lütfen yardımcı olurmusunuz ?

Derya dedi ki...

Bitkinizin ölmüş çiçeklerini kesin ve ışık alan bir yere yerleştirin. Kış döneminde az sulayın.

Adsız dedi ki...

merhabalar kolay gelsin
bende de iki tane kalanchoe var kı ismini sizin sayenizde öğrendım:)
şubattan beri benımleydi ama bi kaç gün önce yapraklarıyla beraber elimde kaldı:( malesef çok su vermısım kökü çürümüş.bende tekrar kök verir diye suyun içine koydum başka bir şey yapmam gerekir mı yoksa artık ondan umudu kesiyim mi?
çok olmayacaksa bişey daha sormak istiyorum bi de meneksem var ona da çok su vermekten yaprakları elımde kaldı ne yapmam gerekiyo bu su olayını nasıl ayarlamalıyım
kusura bakmayın rahatsızlık verdim şimdiden teşekkür ediyorum.

Derya dedi ki...

Bitkinizi suda köklendiğinde de dikebilirsiniz. Direk toprağa da sokabilirsiniz.Çok fazla su sevmediği doğru. Menekşelerde aynı şekilde. Su miktarını ise parmağınızı toğrağa değdirerek anlayabilirsiniz. Eğer toprak parmağınıza yapışıyorsa sulamaya gerek yok demektir.

Yağmur dedi ki...

Derya Hanım Selam..
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..
Bir hafta önce kırmızı ve pembe renklerde iki tane Kalanchoe aldım.
Çiçekleri açmış durumda ve çok güzeller.
Saksıları çok küçük, değişmek istiyorum..
Değişim için bu zaman uygun mudur?
Bir de, yayvan ve derin saksı önerir misiniz bu çiçek için..
Şimdiden çok teşekkür ederim..

Huseyin dedi ki...

selam Derya Hanim. ben markette gordum bucicegi ve aldim. yaklasik 15 cm boyundaydi ve bir suru tomurcugu vardi. hepsi actilar. cicekler dokuldukten sonar dallar birbirinden bagimsiz inanilmaz buyumeye basladi. su anda en uzunu yaklasik 45 cm. fakat ilk seferden sonra bir daha cicek vermedi. 2 gunde bir falan fisfisla su veriyordum, artik haftada bire dondum. acaba boyle ciceksiz ve hizli buyumesi normal mi?

defne dedi ki...

ben yeni tohumunu ektim 1 haftayı geçti ekeli ama hiç büyümedi nedenini sorabilirmiyim arkadaşımınki büyüdü

Adsız dedi ki...

bu çiçekten banada hediye geldi 1 yıl açmadı şu an 30 cm boyunda ve bir yıldır hiç çiçeği bitmedi.sürekli çiçek açıyor sizinkilerde açacaktır.dalından çok çabuk çoğaltılabiliyor .benimki penceremin önünde ve güneş alan bir yerde haftada bir suluyorum biraz.

Adsız dedi ki...

merhaba benim kalanchoe çiçeğim yaprak dökmeye başladı.
bunu neden yapabilir.
teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhabalar, ben bugün bir kalanşo aldım toprağını çok sulamışlar kökten gelen dalının dış yüzeyi erimiş eve getirdikten sonra farkettim salona koydum acaba kendini kurtarırmı, çürürmü? yada üst kısmını yeniden diksem bu mevsimde tutarmı? ne dersiniz?

canan dedi ki...

merhaba, bugün yeni bir kalanşo aldım, fakat çok sulanmış kökten çürümeye başlamış biraz kendini kurtaramazsa üst kısmını diksem bu mevsimde tutarmı/

Adsız dedi ki...

Merhaba Derya Hanım,
Bazı çiçekçiler çiçekleri satarken çiçek saksısının dibine talaş dolduruyorlarmış,çiçeği suladıkça talaş şişiyormuş ve çiçek köklerini sıkıyormuş bu da çiçeğin kısa sürede ölmesine neden oluyormuş.Bence alınan çiçeklerin önce saksını değiştirmekte fayda var.

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşlar ben alanyadayım bu çiçekten (Kalanchoe) bulamıyorum bana yardımcı olabilirmisiniz myabrin@hotmail.com e-mail atmanız yeterli olacaktır şimdiden teşşekkürler...

saç modelleri dedi ki...

Kalanchoe çiçeği ilgili doyurucu ve çok güzel bilgiler. teşekkür ederiz :)

Isimsiz dedi ki...

merhabalar,
bende de bu cicekten var fakat soldular tekrar canlandirmak icin ne yapabilirim?

emel dedi ki...

merhaba arkadaşlar bu çiçeğin yaprağı kopartılıp havanda dövülüp incirin doğranıp, suyda bekletililip sonra bu suyla karıştırıldıktan sonra saç maskesi, serum olarak kullanılıyor ve de çok etkili bi saç bakım bitkisi ki zaten bu çiçeğin yaprakları koparıldığında hemen yerine yenisi de geliyor ,şems adında bi bayan güzellik uzmanının önerdiğini duydum internetten detaylı bilgi alabilirsiniz teşekkürler..

Unknown dedi ki...

arkadaşlar bu çiçeğin halk dilindeki adı ne?

Unknown dedi ki...

bu çiçeğin halk dilindeki adı ne :) bilen varsa yardımcı olur musunuz :)

Adsız dedi ki...

Türkçe adı GÖZYAŞI

Adsız dedi ki...

Merhbabalar efendim, bu cıcegın halk dilindeki adı Kardes Kanı' dır.Cok renkleri vardır ve cok arsızdır. Yapragından bile tutar. benim uzun saksılarda 5-6 tane vardır. ben bu cıcegı cok sevıyorum.Senede ıkı defa acar.Ocak ve aralık aylarında acarlar.Cıcegı bıttıkten sonra acmıs cıcek dallarını keserim.Yaz aylarında ıkıncı bir defa acar ve sonbahara kadar devam eder.Devamlı taze dallar eker cicegi tazelerim.Cİcek sever degilim cicek hastasıyım. Allaha emanet olun selamlar....

Unknown dedi ki...

Bu güzel çiçek hakkında bi çok sorularım vardı ama yorumları okuyunca hepsine cevap almış oldum.
Bu güzel sayfaya ve diğer ilgili çiçekseverlere çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Kalanşo nun halk dibindeki adı emel hanım veya emelcik tir ege de

Adsız dedi ki...

ya bende yeni anneme aldım anneler günü hediyesi. ama sanırım yetiştirmesi çok zor. :(

Unknown dedi ki...

Merhaba, Kalanchoe çiçeği hakkındaki yazımı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
http://birkuzeymasali.blogspot.com.tr/2014/05/hosgeldin-bahar-hosgeldin-kalanchoe.html
sevgiler

Adsız dedi ki...

Çiçekleri çok seviyorum ama büyütemedigim tek çiçek karanchoe.aldığımda çiçekleri vardı sonra kurudu kuruyan yerleri kestim.yaprakları filiz vermeye devam ediyor ama çiçeği yok ve artık yaprak uçları da sararmaya başladı saksısıni degistirdim sonuç aynı ne yapmalıyım

Unknown dedi ki...

merhaba Derya hanım. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. yorumlarınızı okudum ancak benim kalanchoe'min sorunlarına bir cevap bulamadım. geçen kış aldığımda çiçekliydi. daha sonra yaz aylarında çiçekleri döküldükten sonra bir daha çiçeklenmedi. şu anda da sürekli uzamaya devam etmesine rağmen alttaki yaprakları da sararıp dökülüyor. 3 günde bir sararan yaprakları koparıyorum. toprağını değiştirdim. oturma odamda cam kenarında besliyorum. yaklaşık olarak 4 günde bir az miktarda su veriyorum. ışık, su, toprak gibi özelliklerine dikkat etmeme rağmen çiçek açtıramadım ve yaprak kayıplarını engelleyemedim. yardımcı olursanız sevinirim.

Dila dedi ki...

Bende 1 tane kalanchoe vardi solmus kurumak uzerydi saksisini buyuttum 2 yapraktan ibaretken costu ve onunu alamiorm ufak kaldi yapraklari 1 seneye yakin cicek acmiyor budamasindan falan anlamiyorum aslina bakarsaniz ilk cicek deneyimim dal alip saksiya ektim tutmasini bekliyorum cicek acmasi icin ne yapmam gerek

Unknown dedi ki...

Merhaba. Benim bir tane kalancho calandiva türü çiçeğim var fakat çok az tomurcuk veriyor ve çiçekleri de iki üç gün içinde soluyor. Akşamları karanlık bir odaya alıyorum gün dogarken de baska bir odaya alıp güneşin direkt geldiği ( 12 ye kadar geliyor) camın önüne koyuyorum. Nerde yanlış yapıyorum çok çiçek açıp daha sağlıklı olması için ne yapabilirim?

Unknown dedi ki...

Merhaba. Benim bir tane kalanchoe calandiva türü çiçeğim var fakat çok az tomurcuk veriyor ve çiçekleri de iki üç gün içinde soluyor. Akşamları karanlık bir odaya alıyorum gün dogarken de baska bir odaya alıp güneşin direkt geldiği ( 12 ye kadar geliyor) camın önüne koyuyorum. Nerde yanlış yapıyorum çok çiçek açıp daha sağlıklı olması için ne yapabilirim?

Adsız dedi ki...

Merhaba, bende de bu çiçekten var ama çiçeklerini döktü ve şimdi de o dökülen kısımlar karardı. Neden böyle oldu, tekrar toparlanması için ne yapmalıyım? Sapların çiçek açan kısımları kuruduğu için haliyle tekrar çiçek açması imkansız görünüyor. Ama kurumasını istemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim..

Unknown dedi ki...

Merhaba derya hanim bendede pembe rengi var arkadasim hediye almisti ve ben yurtta kaliyorum suan tomurcuklari kurudu hafta bir kere su veriorum guneste gunde bir saat tutup odanin icine aliyorum ama malesef cicegim kurudu yapraklari kuruyor dokuluyor ve htta bazen dokundugum an elimde kaliyor ne yapmaliyim kuruyan tomurcuklari kesersem eger yeniden buyur mu lutfen yardimci olunuz

Adsız dedi ki...

Merhabalar, benimde bir kalanşo çiçeğim var. Eşim çiçekliyken görüp beğenmiş ve alıp eve getirmişti. Çiçeğin sorumluluğunu ona verdiğimde yaprakları sararıp ufak bir rüzgar esintisinde bile dal dal kırılıp dökülüyordu. Daha sonra güçlensin diye budadım ve gördüğüm şey dalların içinin boşalmış ve kupkuru kalmış olmasıydı. Hem sağlam bir iki santim boyundaki yapraklarını toprağa ektim ve tuttu . Bir senedir ışık alan havadar bir yerde duruyor. Çok fazla sulamıyorum fakat yaprakları küçücük ve anca 4 cm boy atabildi. Sizce hızlı gelişmesi için ne yapmam gerekiyor? Birde toprağında kum olmadığını farkettim , çay demi gibi simsiyah ve sürekli ıslak kalan bir toprak.

Unknown dedi ki...

Bende kalonso nun birkaç çeşidi var ve her sene ilkbaharda açar.

Unknown dedi ki...

Evet eski yaprağı bile büyür yere düşse

Unknown dedi ki...

Bende kalonso nun birkaç çeşidi var ve her sene ilkbaharda açar.