Mart 01, 2005

Aydinlik Ortamlari Seven Cicekler (1)

Aydinlik ortam demek direk gunes isigi almayan ve sicak olmayan yer demektir. Bircok cicegin saglikli bir sekilde buyuyebilmesi ve cicek acabilmesi icin isiga ihtiyaci vardir. Eger asagida yazacagim sorulardan en az birtanesine evet cevabi verebiliyorsaniz eviniz isigi seven bircok cicek icin uygun demektir.

    Eviniz diger evlerden ve uzun agaclardan uzaktami?
    Apartmanda yasiyorsaniz ust katlarda mi oturuyorsunuz (ikinci kattan yukarda)?
    Evinizde genis ve buyuk pencereler varmi?
    Evinizde duvarlarin rengi beyaz yada acik bir renk mi?
    Gunes isigi evinize hergun birkac saat dusuyormu?

Yapragi cok olan ve cicek acan bircok bitki direk gunes isigi almayan aydinlik ortamlardan hoslanir. Bu tur bitkiler neme ihtiyac duydugu icin, yapraklarina oda sicakliginda bekletilmis su puskurtulmelidir. Son olarakta cicekler sevdikleri ortamlarda cok guzel buyurler. Ciceginizin rahat bir bicimde, diger ciceklere veya baska bir yere dokunmadan buyuyecegi bir ortam saglamalisiniz.

Cyclamen: Serin ortamlari sever (15 derece civari).


Begonia: Gunun ortasinda direk gunes isigi almamak sartiyla aydinlik ve ilik ortamlari sever (18 derece civarinda).


Poinsettia: Direk gunes isigindan koruyun. Ilik yerleri sever.


Aphelandra/Zebra Plants: Ilik ve aydinlik yerleri sevmekle beraber direk gunes isigindan hoslanmaz. Kisa bir sure yasadigi icin istediginiz yere de yerlestirebilirsinz.


Primrose: Yogun gunes isigindan koruyun. Isiyi 8-10 derece arasinda tutun.


Amaryllis: Cicek actigi donemlerde aydinlik ve ilik ortamlari sever.


Azalea (Acelya): Cicek actigi donemlerde mumkun oldugu kadar soguk bir ortama koyun (18 derece civari). Yazin ise disarda golgeli bir yere yerlestirin. Kisin ise 5-10 derece soguklukta olan bir yere yerlestirin.


African Violet(Afrika Meneksesi): Isi en az 20 derece olmali. Yogun gunes isigindan koruyun. Aydinlik veya yari golgeli olan yerlere yerlestirin.


Jade Plant: Yaz aylarinda direk gunes isigi almaktan hoslanmaz. Kisin ise serin ve ardinlik yerlerden hoslanir.


Moth Orchid(Orkide): Gunduz isiyi 22 ile 25 derece arasinda gece ise 17 derece civarinda tutun. Direk gunes isigindan koruyup nemli bir ortam saglayin. Cicegi olmadigi donemlerde ise biraz serin bir yere yerlestirin.

2 yorum:

Dilek'ce dedi ki...

Bir Amaryllis'im var suanda cicekleri canak kadardir desem yeridir. Yeni almistim bizi sevdi. Iki dal biri ortdan patladi yüke dayanamadi. Digeri de her an patlarim ha diyor. Bir dalindaki cicekler solmaya basladi. Ah dijicam'imiz bozuk olmasaydi keske cok dedirtti!Pazartesiye cam geliyor fakat o zamana kadar dayanir mi bilmiyorum:(

Derya dedi ki...

Cok tatli bir cicek. Degisik bir suru rengi var. Biryerde bu cicegin soganini gormustum. Kizim icin alip ona diktirecektim. Malum oda benden gorup ciceklere heves saldi. Kendine ait bir cicegi olsun, onu sulasin buyutsun diyordum. Buyuyusunu ve cicek acisini izlemek guzel olurdu herhalde onun icin. Fakat almak icin firsatim olmadi. Bir firsatini bulur bulmaz alacagim insallah...