Şubat 23, 2005

Menekselerim



Menekseleri cok seviyorum. Cunku hem cok degisik renkleri var hemde bulunduklari ortami severlerse 12 ay boyunca cicek aciyorlar.





Saglikli menekse yetistirebilmek icin 5 tane onemli unsur var:

  • Cicegin bulundugu odanin isisini sabit tutun. Kisin soguk odaya koymayin.


  • Verdiginiz su miktarina dikkat edin. Eger saksinin altindaki tabakta su birikmis bir sekilde uzun sure durursa meneksenin kokleri curur. Cicegin suya ihtiyac duyup duymadigini anlamak icin parmaginizla togragina dokunun. Eger toprak elinize yapismiyorsa sulama zamani gelmis demektir.

  • Menekseler isigi cok severler. Fakat direk gunes isigindan korumak gerekir. Yoksa yapraklari ve cicekleri yanar. Eger kisin cicek acmasini kolaylastirmak isterseniz cicegin uzerinden 30cm yukari biryere iki tane 40w lik isik takin ve bu isigi 14 saat acik tutun.


  • Menekseler nemli ortamlari sever. Saksinin altinda bulunan tabagin icine cakil taslari koyarsaniz biraz nem saglamis olursunuz. Tabi taslari biraz islak birakmak gerekir. Diger ciceklerde oldugu gibi yapraklarina asla su puskurtmeyin. Aksi takdirde isiga ciktiginda yapraklari yanabilir.
    Fakat meneksenizin yapraklari toprakli veya tozlu ise cok soguk olmamak sartiyla suyun altinda yikayabilirsiniz. Yikadiktan sonra yapraklarini ozellilede cicegin orta kismini bir pecete veya havluyla iyice kurulayin. Cicegin uzerindeki su tamamen kuruduktan sonra yerine koyabilirsiniz.


  • En son olarakta menekseler beslenirse guzel cicek acarlar. Turkiye'de cicekler icin ozel besleyici ilaclar satiliyormu bilmiyorum. Sizin cicegi beslemek icin kullandiginiz ne varsa onu menekse icinde kullanabilirsiniz sanirim. Eger ABD veya CANADA'da yasiyorsaniz Afrika Menekseleri icin ozel satilan fertilizerlar var. Kutunun uzerindeki labeli okuyup uygulayabilirsiniz.








Bazen asagidaki hastaliklar menekselerde gorulebilir:

  • Eger yapraklarin uzerinde kahverengi lekeler varsa sebebi cicek cok soguk suyla sulanmis demektir.


  • Eger yapraklar sarariyorsa sebepleri kuru hava, yanlis miktarda sulama (cok az yada cok fazla), veya cok fazla gunes isigidir.

  • Menekseniz cicek acmiyorsa sebebi yeterince isik almamasidir. Eger menekseniz yeterince isik aliyorsa cicek acmamasinin sebepleri cicegin soguk bir odada bulunmasi, odanin havasinin kuru olmasi, yada saksisinin cok sik degistirilmesidir.


  • Yapraklarin uzerinde lekelerin olmasinin sebebi cicegin cok fazla direk gunes isigi almasidir. Bu ozellikle yaz aylarinda gorulur. Yapraklarin uclarinin sariya donustugunu ve uzerinde delikler oldugunu gorurseniz ciceginizin yerini degistirin.


  • Son olarakta eger yapraklarin uc kisimlari kivriliyorsa ve yapraklar rengini kaybetmisse sebebi cicege soguk vurmasidir. Kisin ozellikle geceleri ciceginizi camin onunde bulundurmayin. Cicegin bulundugu oda her ne kadar isitilmis olsada meneksenin zarif yapraklari ve cicekleri zarar gorur.





23 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba derya...
bu menekşeler ne kadar da güzeller aman nazar değmesin sakın;)
çok güzel bir uğraş bence ...ben her zaman çiçekçilere özenirim bence birine bir çiçek hazırlamak çok önemli...bu arada sitende hayırlı olsun...
tebrikler....

Adsız dedi ki...

Derya, nefis görünüyor menekşelerin. ben bir zamanlar denedim ve becerememiştim yetiştirmeyi şimdi sadece bir tane var. O da çalışma masamın üstünde, ışığımın altında. Demek dediğin gibi ışık fazla olduğu için bu kadar güzel açıyor. Hemen yarın ben de bir kaç tane menekşe daha alacağım. Beyaz olanına bayıldım. Umarım Bauhause'da bulurum. Hoşçakal.Olcay/İstanbul

Derya dedi ki...

Tessekkur ederim Zeynep. Siteme hosgeldin.

Derya dedi ki...

Olcay, sanirim menekse yetistirmede basarili olmanin sirlarindan birtanesi de yeterince isik alabilecekleri biryere yerlestirmek. Birde eger bulabilirsen menekseler icin ozel ilaclar satiliyor. Ben onlardan kullaniyorum. Bol ve saglikli cicek acmalarinin sebepleri bunlar olsa gerek.

Adsız dedi ki...

deryacım merhaba siten gercekten cicek gibi...devamını bekliyoruz..kucak dolusu sevgiler...

Adsız dedi ki...

derya hanım; siteniz gerçekten çok güzel, ellerinize sağlık. bende bir menekşe hastası olarak özellikle bu bölüme bayıldım. menekşeler konusunda daha ayrıntılı bilgiler vermenizi çok isterim. çünkü internette bu konuda yazılmış türkçe site çok az.
birde baharın simgesi olan lalleride siteye ekleyebilirsiniz. ben bu sene ilk defa lale ve sümbül yetiştirmeye çalışıyorum balkonumda. umarım güzel çiçekler açarlar.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
zehra/ankara

Derya dedi ki...

Merhaba Zehra, sayfama hos geldin. Begendigine cok sevindim.
Ben sadece ev cicekleri hakkinda bilgiler yaziyorum cunku ev cicegi yetistirdim hep bu zamana kadar. Keske bahcem olsada bende birseyler dikebilsem bahceme (yada balkonuma). Eger laleler hakkinda bilgi edinmek istersen sana mesaj gonderebilirim. Eminim lalelerin ve sumbullerin cok guzel cicek acacaklar. Acik havayi seven cicekler onlar.
Gorusmek uzere....

Adsız dedi ki...

Slm. Derya Hanım, Blogger de çiçeklerle uğraştığınız ve sevdiğiniz öğrenmiş bulunmaktayım. Ben de sizi çiçekçilik gruplarımıza davet ediyorum. Çiçekçilik ile ilgili konuları sizinle paylaşmak isyorum. Adreslerimiz;

http://groups.msn.com/cicekcilik
http://groups.yahoo.com/group/cicekcilik

Adsız dedi ki...

merhaba benim bir menekşem var ve neredeyse altı aydan beri çiçek açmıyor ona özel ilaç aldım hala tık yok başka ne yapabilirim

Derya dedi ki...

Menekşenizi ışık alan bir yere koymanızı tavsiye ederim. Çünkü menekşelerin çiçek açmasında yeterince ışık almaları önemli bir rol oynar.

Sedat KÖKSAL dedi ki...

Çok güzel bir site emeği geçenlere teşekür ederim bundan sonra çiçek hastası olarak sıkça ziyaret ederim herhalde çünkü evmi ve bahçemi çiçekle dolduracağım kaveye gitmekten iyidir.
sedat köksal

Adsız dedi ki...

Menekşelerimde beyaz beyaz pamuk gibi birşeyler var. Acaba nasıl kurtulabilirim hatta daha önemlisi sebebi nedir?Teşekkürler, Erdinç

Adsız dedi ki...

ben de 1,5 yıl önce çiçek yetiştirmeye başladım, tabi bu arada 3-4 tane çiçeğim öldü, ama pek ilgi göstermemişim onu anladım, çiçekler gerçekten ilgi istiyorlar. Şuan evimde 2 menekşe, sıklamen,kasımpatı, orkide, biberiye yetiştiriyorum, nazar deymesin iyiler. Sizin sitenizi de bugün keşfettim, okudukça daha da bir heveslendim, daha çok çeşitli çiçekler yetiştirmek istiyorum :))

Adsız dedi ki...

slm lar benim menekşelerim var kilimali odada tomurcukları açmadan kurudu mutfağa aldım gece biraz soğuk oluyo ama öğleden sonra çok güzel ışık perde arkasından güneş alıyo yapraklarında sorun yok ama çiçek açmıyo :(

Adsız dedi ki...

Merabalar benim menekselerimdende iki tanesi cicek acti 8 tane var dgerleri nie acmiyor bilmiyorum cam kenarndalar gunes isigi aliyorlar hepsinin topragida ayni zamanda degisti vede bi ara cok bozlmuslardi duzeldiler buyuyolarda

Adsız dedi ki...

merhabe siteniz hayirli olsun ben yeni gördüm ben de yeni yetiştiriyorum ama daga bir gelişme olmadı bir ay odu celikleri dikelı bide poşetledim üşümesinler diye camin onunda güneş görmüyor ama aydinlik cevaplarsanız sevinirim cok seviyorum menekşelerimi ama bir türlü tutturamiyom tşkrlr

Adsız dedi ki...

Harika bayldm

Adsız dedi ki...

Merhaba harika bayldm benmde var menekşem cicek acmiyor tavsiyelerinizi uyguluycam hoşcakaln

Unknown dedi ki...

S.a ben iki menekşe kuruttum şimdi beş gündür yeni. Bir tane aldım ve çiçekli olduğu için saksı değiştirmedim.uç günde bir suluyorum.ama çiçeklerinde kırışma yada solma olmaya başladı normal mi neden sizce? Yardımlarınıza çok ihtiyacım var .birde menekşem orta sehpaya bırakıyorum yeri iyimi .yoksa gün boyu güneşli yerlere de bırakmam lazım mı .biraz uzun oldu ama tşk şimdiden

Derya dedi ki...

Sayın kalemşör, menekşelerinizi sulamayı azaltın ve direk güneş ışığı almayan fakat aydınlık olan bir yere koyun.

Unknown dedi ki...

Siz kaç günde bir suluyorsunuz benim büyütme şartlarımı anlattım uygun mu sizce?

Unknown dedi ki...

Arap sabunu püskurtun sinekler için ve kaynatılmış soğutulmuş su verin bide gölge seviyorlar die öneriler var ne dersiniz bu çiçeklerden sonra favorim sizsiniz bütün önerilerinize uyucam yeterli benim kızda böyle sizinkiler gibi güzel olsun😊

Unknown dedi ki...

Bir sorum daha olucaktı menekşe mi alalı bir hafta oldu ne zaman çoğaltmaya başlayabilirim şuan çiçekli