Şubat 26, 2005

Hangi Cicekler Eviniz Icin Uygun

Saglikli cicek almak tek basina yeterli degildir. Cicek almadan once evinizde onu koyacaginiz uygun bir yerin olup olmadigini kontrol edin. Yerden kastim su: bazi cickeler direk gunes isigi alan yerleri severken bazilari da aydinlik, yari golgeli veya golgeli yerleri sever. Tahmin edeceginiz gibi evlerimizde en aydinlik olan yerler cam onleridir. Fakat evlerin bir cogunda kalorifer petekleri camin onune yerlestirildigi icin boyle yerlerde hava kuru ve cok sicak olur. Ciceklerin cogu asiri sicak ortamlardan hoslanmaz. Boyle ortamlarda yapraklari sararir, yaprak uclari kahverengiye donusur, canliliklarini kaybeder ve cicek acmazlar. Fakat direk gunes isigi alan yerleden hoslanan cicekler de var.

Bu ciceklerin isimlerini Ingilizceden Turkceye cevirip yaziyorum. Cunku cogunun Turkcesini bilmiyorum. Eger iclerinden Turkcesini bildikleriniz varsa lutfen bana bildirin. Boylece bende ogrenmis olurum. Simdiden tesekkurler...

5 yorum:

Deniz dedi ki...

merhabalar, uzmanini bulmusken hemmen sorayim dedim. simdiye kadar hayatimda hic cicek yetistirmedim, hic tecrubem yok ama saksida feslegen, dereotu ve maydanoz yetistirmek istiyorum. hollanda'da yasiyorum, yasadagim sehir deniz kiyisindan uzak ve nisbeten daha kuru. sizce burada yasarlar mi? ne zaman dikmeliyim? evde mi balkonda mi tutmaliyim? nasil bakmaliyim? simdiden cok tesekkur ederim:))

Derya dedi ki...

Merhaba Deniz,
Beni de su siralar evde bu tur bitkileri yetistirme meraki sardi. 1 hafta once maydanoz ve nane ektim. Bakalim ne olacak. Evde feslegen, dereotu ve maydanozun disinda adacayi, nane ve kekik de yetistirebilirsin.

Cogunlukla bu tur bitkiler disarda yetistirilir. Bu bir bahce veya balcon olabilir. Kisin ise guzel gunes alan bir cam onu yeterli olur. Eger bitkiler yeterince isik almazlarsa orantisiz bir sekilde buyurler.

Ayrica bitkileri dikmek icin de ozel bir saksiya ihtiyacin yok. Evde bulabilecegin herhangi bir kabin icinede dikebilirsin.

Ikinci olarak su miktarini iyi ayarlamalisin. Bircok cicegin olum sebebi asiri sulamadir. Ne zaman sulayacaginida soyle anlayabilirsin: topraga dokundugun zaman toprak eline yapismiyorsa sulama zamani gelmis demektir. Ozellikle kisin evdeki sicak ortamdan dolayi toprak cok cabuk kurur.

Bitkiler buyudukten sonrada ozellkile naneyi tepelerinden duzenli olarak kes. Boylece daha iyi cogalir.

Maydanozlari ilkbaharda dikebilirsin. Yanliz filizlenmesi baya uzun surer. Evde maydanoz yetistirmenin biraz zor oldugunu duymustum. Ama olmaz diyede birsey yok. Eger gunesli bir cam onune koyup su miktarini iyi ayarlasan yetistirebilirsin.

Naneyi hem ilkbahar hemde sonbaharda yetistirebilirsin. Eger yazin disarda duracaklarsa saksinin altinda bulunan tabakta surekli su bulundurmalisin. Eger kisin evde yetistireceksen daha az sulamalisin.

Feslegen ise serin bir odada cam kenarinda yetistirilebilir.

Adsız dedi ki...

Merhaba Derya,
çuha aldım bu haftasonu ama yarın İstanbul'a kar yağacak. çuha'larım bekleyecek mutfakta. çok sağlıklı yemyeşil benjamin ve aşk merdiveni de aldım, umarım bakabilirim. Doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koydum salonun. Bi tane de menekşe aldım. O da diğerinin yanında çalışma masamın üstünde. Durum fena görünmüyor. Hoşçakal Olcay/İstanbul

Derya dedi ki...

Merhaba Olcay, cok sevindim senin adina. Ne guzel yeni ciceklerin oldu. Gule gule buyut ciceklerini.

Fakat bahsettigin cicelerden iki tanesini biliyorum sadece. Cuha ve benjaminin nasil oldugunu bilmiyorum. Bana tarif edebilir misin? Turkiyedeyken hic cicek alip yetistirmedigim icin isimlerini de bilmiyorum.

Birde TR de cicek alirken ciceklerin uzerinde ne tur olduklari ve nasil bakilacaklarini gosteren bir bilgi varmi?

Simdiden tesekkurler...

Adsız dedi ki...

Bauhause, İstanbul'da en güvenilir çiçek satış yeri ama maalesef çiçeklerin üstünde gerekli bilgiler yok. Ben de kitaplar var, onları karıştırıyorum. Derya, çuha çok cici bir çiçek, çocuk kitaplarındaki çiçek resimlerini hatırlatıyor. Her renkten var. Yıllık bir çiçek, Şubat, Mart ayında çıkar ve iyi bakılırsa Temmuz'a kadar yaşar. Balkonda ve mümkünse bahçede bakılmalı. Bahar geldiğinde ormanda da görebilirsin. Benjamin, sıkıcı salonların, doktorların bekleme odasının çiçeği ama ben yine de seviyorum. Öyle yeşil ki bakınca insan sağlıklı, yaşam dolu bir havaya giriyor. Fazla bilgi veremedim, fotoğraflarını görürsem sana gönderirim. Hoşçakal. Olcay