Şubat 24, 2005

Dieffenbachia (Tropic Snow, Dumb Cane)



Dieffenbachia bitkisine bayiliyorum. Ne kadar muhtesem gorunen bir bitki degilmi. Yapraklari cok buyuk ve gosterisli. Dieffenbachianin tam 6 cesidi var. Bende bulunanin boyu 1.5 metreye kadar uzayabiliyor. Normal oda kosullarinda alt yapraklari sarariyor. Zamanla altta bulunan yasli yapraklarin sararip dustugude gorulebilir.

Dieffenbachia bitkisinin bazi turleri yetistirilmesi zor olarak adlandirilmis. Bende bulunan yetistirilmesi kolay olanlardan birtanesi. Yanliz Dieffenbachia cok zehirli bir cicek. Eger evde kucuk cocugunuz varsa ve ciceklerin yaprak ve topraklariyla oynamaktan hoslaniyorsa bu kesinlikle evinizde belli bir muddet bulundurmak isteyeceginiz bitkilerden birtanesi degil. Yanlislikla Dieffenbachia bitkisinin suyuna dokunursaniz (mesela olmus yapraklari koparirken veya keserken) ellerinizi iyice yikamayi ihmal etmeyin.

Dieffenbachia bitkisinin bakimi ise soyle:
Isi: Normal veya normalden biraz fazla oda sicakligi ideal.
Isik: Kisin aydinlik, yazin ise yari golge olan bir yere yerlestirilmeli.
Su Miktari: Ilkbahardan kisa kadar normal sulayin. Kisin ise su miktarini azaltin. Fazla su verilmesi koklerinin curuyup yapraklarinin sararmasina ve cicegin olmesine sebep olur.
Nem: Yapraklarina firsat buldukca su puskurtun. Ara sirada yapraklarini nemli bir bezle silin veya yikayabilirseniz yikayin.
Saksi Degistirme Zamani: Her sene ilkbahar ayinda saksisini degistirebilirsiniz.

Dieffenbachia da gorulebilecek bazi hastaliklar ise sunlar:
  • Eger Dieffenbachiayi gereginden fazla sularsaniz kucuk siyah boceklerin etrafta ucucmaya basladigini goreceksiniz. Ben cicekler icin hazir toprak kullaniyorum. Malum bu topraklarda cicegin gelisimi acisindan cok verimli. Dolayisiyla ara sira bu bocekleri ciceklerimin etrafinda goruyorum. Bunlardan kurtulmanin en iyi yolu cicegi belli bir sure sulamamak. Bu bocekler nemli topraklarda kolay uruyorlar. Eger topragin ustunu bir catal yardimiyla karistirip havalandirirsaniz ve belli bir muddet su koymazsaniz boceklerden kurtulmus olursunuz.
  • Eger kisin cicek soguk bir yerde kalirsa altta bulunan yapraklari sararirir ve burusur.
  • Bitkinin yapraklari rengini ve canliligini kaybederse sebebi bitkinin direk gunes isigina maruz kalmasidir.
  • Eger bitkinin genc yapraklari sararip dusuyorsa sebebi oda sicakliginin cok dusuk olmasi yada evdeki havanin kuru olmasidir.
  • Eger yapraklarin ucu kahverengi ise sebebi topragin uzun sure kuru kalmasi veya cicegin soguga maruz kalmasidir.



Bu 2 sene once yetistirdigim Dieffenbachia (Dieffenbachia Pict Camilla). Bunun bakimi da digeriyle ayni. Sanirim en yaygin olarak satilan Dieffenbachia turu bu.

71 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
2 hafta önce Koçtaş'tan ilk resimdeki türü almıştık. Görevliye sorduğumuzda saksının içine parmağınızı dokundurun eğer nemli ise su vermeyin 1 gün sonra su verin demişti. Bir de Ağustos sonu eylül başı gibi saksısını değiştirin dedi. 3 gündür zaten 4 tane olan çiçeğin yapraklarından en alttaki sararmaya başladı. Yazdıklarınızı göre sanırım nedeni hem güneş ışığına maruz kalması hem de yapraklarının nemsiz kalması. Çiçeği kurutmak istemiyorum, tavsiye edebileceğiniz şeyler var mı? Teşekkürler...

Derya dedi ki...

Merhaba Hatice, gorevlinin soylediginin bir kismi dogru. Mesela elini topraga soktugun zaman toprak eline yapisiyorsa cicekte yeterince su var demektir. Yanliz ertesi gun sulamana gerek yok. Topragin kurumasi gerekiyor biraz. Bunuda birkac gun sonra tekrar elini topraga dokunarak anlayabilirsin.

Cicek sararmaya devam edip oluyorsa sana tavsiyem cicegi sokmen ve koklerine bakman. Eger kokleri curumusse curuk kismini kesip cicegi suya koy ve koklenmesini bekle. Bu yaklasik 1 ay aliyor. Koklendikten sonra yeni bir topraga dikebilirsin.

Saksisini degistirmek icin de cicegin koklerine bak. Eger saksinin altindan cikmaya baslamissa saksiyi degistirme zamani gelmis demektir.

Umarin yardimci olabilmisimdir. Sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

İlgin için çok teşekkür ederim. Çiçeği direk güneş ışığından başka bir yere aldık ve sulamasını da dediğin gibi yapıcam. Sadece 1 yaprağı sasardı. Şimdi de çiçeğin ortasından bir yaprak çıkmaya başlamış. Bu da sanırım kökünde bir sorun olmadığını gösteriyor. Tekrar çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ya birsey soracagim benim tropik snow um var alali 6 ay oldu suana kadar bir sorun yasamadim ama iki gundur yapraklarinda su damliyor agliyor gibi dayanmiyorum acaba neden kaynaklaniyor yardimci olabilirmsiniz

Adsız dedi ki...

merhaba
bende ilk resimdeki çiçkten aldım yaklasık 2 hafta once çiçeğimizi tıpkı sizin dediğiniz gibi sulayıp bakımını yapıyoruz.
yapraklarında herhangibir sararma yok ama yaprak uclarından sureklı damla damla su gelıyor. nedenı nedır yardımcı olursanız sevınırım tesekkurler..

Derya dedi ki...

Tropic snow'un yapraklarindan su damlamasi normal bir olaydir.

Ilk akla gelen sebep sicaklik degisimidir. Genellikle bu olay cicek eve yeni getirildigi donemde gorulur. Cicek evin sicakigina adapte olduktan sonra su damlatmayi keser.

Diger bir sebebi de, cicegin kokleri gerekli olan suyu duzgun bir sekilde ememez ve nemi yapraklarindaki gozeneklerden damlaciklar halinde atar.

Adsız dedi ki...

bizdede bu çiçekten var yaklaşık 1.5 metre boyunda.Biz açmayan bir çiçek olarak biliyorduk ama çiçeğimiz 2 defa açtı.çevremizde kimse açtığını görmemiş

Adsız dedi ki...

merhaba ben nargiza kurbanova bu ustekısınden bendede var ılk aldıgımda nasıl sulanır bılmıyordum cabuk yetışsın buyusun dıye her gun sulaya sulaya curutttum ama şimdi yenısını aldım 2 aydır evde her gun daha daha buyuyor guzeleşiyor yapraklarını çaltgıyor

Adsız dedi ki...

MERHABA BENDE DİEFFENBACHİA ÇİÇEĞİNDEN VAR.SÜREKLİ YENİ YAPRAK AÇMASINA RAĞMEN ZAMANLA EN ALTTAKİ ESKİ YAPRAKLARINI SARARTIP KENDİ BIRAKIYOR VE ALT TARAFI ÇİRKİN UZUN ÜSTLERİNDE YAPRAK OLAN BİR ÇİÇEK OLDU BÖYLE OLMASI HİÇ HOŞUMA GİTMİYOR BEN ALTLARIDA YAPRAKLI GENİŞ ŞEKİLDE OLUNCA SEVİYORUM.BİR ÇİÇEKÇİYE SORDUM BANA ÜSTEDİĞİN BOYDAN YAPRAKLAR ÜSTÜNDE OLACAK ŞEKİLDE KES VE SUYA KOY KÖKLENSİN SAKSIYA EK DEDİ AMA TEREDDÜD ETTİM ACABA TUTARMI BİLGİ VERİRSENİZ SEVERİM.

Adsız dedi ki...

MERHABA BENDE DİEFFENBACHİA ÇİÇEĞİNDEN VAR.SÜREKLİ YENİ YAPRAK AÇMASINA RAĞMEN ZAMANLA EN ALTTAKİ ESKİ YAPRAKLARINI SARARTIP KENDİ BIRAKIYOR VE ALT TARAFI ÇİRKİN UZUN ÜSTLERİNDE YAPRAK OLAN BİR ÇİÇEK OLDU BÖYLE OLMASI HİÇ HOŞUMA GİTMİYOR BEN ALTLARIDA YAPRAKLI GENİŞ ŞEKİLDE OLUNCA SEVİYORUM.BİR ÇİÇEKÇİYE SORDUM BANA ÜSTEDİĞİN BOYDAN YAPRAKLAR ÜSTÜNDE OLACAK ŞEKİLDE KES VE SUYA KOY KÖKLENSİN SAKSIYA EK DEDİ AMA TEREDDÜD ETTİM ACABA TUTARMI BİLGİ VERİRSENİZ SEVERİM.

Derya dedi ki...

Merhaba,
Böyle olması normal. Çiçek yaşlandıkça alt yapraklarını kaybeder. Eğer bu görüntüden hoşlanmıyorsanız, çiçegi yaprak veren kısmın üstünden yani halkanın biraz üzerinden kesip suya koyabilirsin. Ben denedim ve çiçek bir ay içinde beyaz kökler saldı.
Şimdiden kolay gelsin...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

selam arkadaşlar bende yukarıdaki resimde olan çiçekten aldım bir arkadaşta görmüştüm boyu 1 metreyi geçmişti bende öyle olmasını istiyorum palmiye gibi duruyordu çok hoş görünüyordu öyle olması için ne yapmalayım bana yardım edermisiniz

Adsız dedi ki...

Merhaba dieffenbachia çiçeği var bende fakat bir sorunum var. çiçek 2 ay öncesine kadar durumu iyiydi yaprak vermesi durmuştu ama iyi görünüyordu hatta bir yaprak vermeye başlamıştı fakat o yaprak 2 aydır bekliyor. Ardından yeni yapraklarından biri solmaya başladı ben kış dolayısı ile normal bir olaydır deyip geçiştirdim fakat içim rahat etmedi daha geniş bir saksı aldım saksının yarısından az bir kısmına hazır toprak geri kalanında normal toprak (kendi toprağını) koyarak yeni saksıya geçirdim. bir ay bu şekilde kaldı, yaklaşık 4 gün önce bir yaprağının, ucunundan sarardığını gördüm. toprağı kurumuştu su verdim, fakat sarılık geçmedi ve yaprak kurumaya başladı. evim kaloriferli alalı tam bir yıl oldu ilk defa böyle birşeyle karşılaşıyorum çiçeğimi nasıl tekrar normal hale getirebilirim. bu durumu beni çok rahatsız ediyor.
saygılarımla

Adsız dedi ki...

benımde ılk resımdekı türünden var cok uzadı boyu bende bo ğumlarından kesılıp suya koyulacağını bı sera sahıbınden öğrendım hatta bo ğumları bıkac tane kesıp toprağa soktuğumuzda patlıyıp onlarda yaprak verıyormuş bır kaç tane kesıpde ekebılırsın dedı bılmem ne kadar doğru ama kesıp suya koymayı deneyeceğim up uzun sevmıyorum bende.sevgilerle bihter

Adsız dedi ki...

selam bu bitkiler gerçektende çok güzel ancak çok iyi bakmak gerekiyor birde çok uzayıp yaprakları alttan kuruduğu yerden kesilince üst kısmını suya koyarak ikinci hatta boyuna göre üçüncüyede sahip olabilirsiniz

tato dedi ki...

selam.bende de bu çiçekten vardı.alt taraftaki yapraklar zamanla sararıp kurudu.20-25 cm uzunluğunda üst tarafında 4 yaprak olarak kaldı.bitkiyi yarısından kestim.yapraklı üst kısmı suya koydum.köklü kısmı olan gövde hala saksıda.her iki türde de bitkinin gelişme olasılığı var mıdır.

Adsız dedi ki...

selam böyle bir site için çok teşekkürler.çok faydalandım benimde menekşelerim barış çiçeğim difembahyam ve başka çiçeklerim var çok seviyorum.daha detaylı bilgiler verirseniz sevinirim.

NAZO dedi ki...

selam benimde defenbaicha çiçeğim var 3 yıldır üstten yaprak çıkıyor alttan sararıyor.toprağı,saksıyı değiştirdim.yaprak kesip suda köklendikten sonramı toprağa dikmeliyim?bunu hangi ayda yapmalıyım sulanması ve ışık alması iyi. cevap için teşekkürler

Derya dedi ki...

Merhaba Nazo,
Difenbahyaların yaşlandıkça daha doğrusu büyüdükçe alttaki yaprakları sararır ve ölür. Bu doğal bir süreçtir. İkinci olarak bu çiçeği yaprağından üretemezsin. Göndesinden kesip suya koyarak köklenmesini sağlayabilirsin.

N.H. Çelik dedi ki...

Ben bu çiçeği yaprağından ürettim. Köklendirip ektim ve şimdi neredeyse 1 metreyi buldu:)

Hilal dedi ki...

Benim çiçeğimde siyah benekler oluştu. Sanki bit gibi ama yaprağın derisinin içinde. Küçük yani. Böyle bişey ile karşılaşan var mı? Ne yapmak gerekir?

Adsız dedi ki...

Tato'nun sorusunu terarlamak istiyorum. Bitkiyi üstten kesip suda kök saldırmak mümkün. merak ettiğim altta kalan kısım. bitkiyi kestikten sonra altta kalan kısım yaprak vermeye devam eder mi?

Adsız dedi ki...

Merhaba aynı çiçekten benimde var ama dibinden 4 tane daha filiz çıkardı bunları nasıl ayırmamı önerirsiniz cevabınız için şimdiden tşk ler...

Derya dedi ki...

Ucu keskin bir bıçakla kesip köklenmesi için suya koyabilirsiniz.

Derya dedi ki...

Tato, ben hiç denemedim ama bitki kesildikten sonra saksıda kalan sapın kenarlarından yeşerdiğini gördüm birinde.

Adsız dedi ki...

merhaba benimde bu çiçekten var evimde. boyu insan boyunu geçti ve ne enteresandır ki en üstte çiçekleri açmaya başladı. bu normal bişeymi acaba ?

Derya dedi ki...

En üsteki çiçekleri açtı derken yaprakları kasdediyorsanız bu normal birşey. Bildiğim kadarıyla difenbahya hep ortasından yaprak veriyor.

Adsız dedi ki...

hayır hayır kastettiğim yaprak vermesi değil .yaprağına benzeyen ama kıvrık taç kısmı ve içinde beyaz biraz uzun kurşun kalem kalınlığında tohum kısmı var

Derya dedi ki...

Difenbahya nadiren çiçek açıyormuş. Sanırım sizinki de çiçek açacak. Fakat çiçeği çok kısa yaşıyormuş. Çiçek açarsa eğer resmini gönderirseniz sevinirim.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben de birşey sormak istiyorum.bende de Difenbahya var ve çiçek açtı.aynen tarifteki gibi.beyaz uzun bişi çıktı yaprağın içinden.ancak bu çiçek solduktan sonra diğer yaprakların üzerinde küçük küçük sanki üzeri tüylü yavru ağzı renginde bişiler var.yaprakları tek tek siliyorum alıyorum üzerinden ama yeniden oluyo?nedir bu LÜTFEN YARDIMMMMM!!!

ÖZGE

Derya dedi ki...

Merhaba Özge,
bana sanki kırmızı örümcek gibi geldi. Umarım o değildir. Ben bu örümcekler yüzünden çok çiçek kaybettim. Tam anlamıyla emin olmak için internette araştırma yapmanı tavsiye ederim. Belki tavsiye edilebilecek ilaçlar vardır.

Adsız dedi ki...

mrhaba.bende bu çiçekten aldım.sanırım fazla suladım.yapraklar sararmya bşladı.çiçeği ködünden çıkarıp baktım.kökü sararmış v hastakl gi duryordu.şimdi ne yapmalıyım.yarım lütfennn...ismim murat

Derya dedi ki...

Çürümüş kısmı kesin ve çiçeği suya koyup köklenmesini bekleyin. Sanırım birkaç hafta içinde köklenir. Sonra da yeni saksıya dikebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

bizm ewdeki çiceğimiz Dieffenbachia bu çicekge 7 senedir bakıyoruz ilk başlarda bilmediğimzi için biraz zorluk çektik ucları kuruyordu alt taraftan yaprakları dokuluyordu bi çicekçi dostmuza sorduk saolsun bize yardımcı oldu bu ciceğimz 2 m kadar buyudu kestik daha guzel bi şekilde yaprak vermyeye başladı bu çicek yanında ufak bi tane daha buyudu onuda alıp başka ufak bi saksıya koyduk ama şole bi sorun var ikisini aynı yere koymadık küçük die onu sehpanın üstüne koyduk toprağın üzerinde beyaz beyaz şeyler oluy toprak beyazlıyo resmen ust kısmı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkurler

Derya dedi ki...

Emin değilim ama fazla sulamaktan olabilir mi? Bazen benim menekşelerimin dibinde de oluyor. Elimle o beyaz kısımları alıp yeni toprak ekliyorum. İşe yarıyor.

Adsız dedi ki...

Slm Derya

Cok acil yardımına ihtiyacım var. ilk resimde gozuken cicekten almıstık 4-5 ay kadar once. Simdiye kadar 3 yaprak doktu ve 2 yaprak cıkardı (toplamda suan 4 yapragı var) ve salonun ortasında durmakta. Son bir iki haftaya kadar iyiydi fakat son 2 haftada 2 yaprak dusurdu ve 30 cm olarak govdesinin dikey olarak yarısı ıslak bir sekilde curudu ve dun aksam o curuk yeri budadım. Suan yarım incelikde kendini tutuyor ama yinede orasıda cururmu diye korkuyorum. Ne yapmam gerekiyor o kısımdan kesip ustunu suyamı koymalıyım ?

Adsız dedi ki...

merhaba bn emine
bnmde böyle bi çiçegim vardı.kökünden çürümüş. sabah ise kırıldıgını gördm.lütfen yardm edin çiçegimin ölmesini istemiyorm.
yeniden nasıl canlandırabilirim??
şimdiden tesekkürler...

Derya dedi ki...

Size tavsiyem çiçeği sağlıklı bir yerinden kesip köklendirmeniz. Ben de uzun bir süre sulamadım. Bir akşam eve geldiğimde bükülmüştü. Suladım işe yaramadı. Ben de kesip suya koydum. Şu an köklendi.

macioglu dedi ki...

nekadar zaman içerinde köklenme oluyor

Derya dedi ki...

2-3 hafta kadar sürüyor.

Adsız dedi ki...

merhaba bu çiçek muhteşem güzel bir çiçek..ben de kızım doğmadan önce ufacıktan alıp kocam yapmıştım..Zehirli olduğunu dabilmiyorum..Annem görüp demişti ama ben pek ciddiye alammıştım..1 yaşına geldiğinde kızım salonda yalnızdı,yanına bir geldim çiçek ağzında ama dişelri henüz çıkamamıştı,olduğu gibi duruyordu hiç zarar görmemişti yaprak parçası.Hemen doktorunu aradık,o da zehir merkezini yutmadıysa bir problem olmaz,takip edin denmiş..o saatler geçmek bilmedi,korku içerisende bekledim ve hemen çiçeği evden gönderdim :(

Adsız dedi ki...

merhaba bendeki bitkinin alt yaprağı sarardı onu keseceğim anlaşılan ama nerden keseceğimi bilmiyorum yaprağın bittiği yerden mi keseceğim yoksa biraz yukarıdan mı? ayrıca bu kesildikten sonra aynı yerden yaprak çıkar mı? o kesilen yaprağıda tekrar suya koysamda bişe ifade etmez değilmi? atacak mıyım o yaprağı ? bunlara bilgi verirseniz sevinirim çok acemiyim bu konuda.. teşekkürler

Derya dedi ki...

Geçmiş olsun yasamladans.

Hasancan, yaprağı bittiği yerden keseceksiniz. Kesmeseniz bile zamanla sararıp kendisi düşecektir. Kesildikten sonra aynı yerden yaprak çıkmaz. Yaprağı da atın.

melek dedi ki...

selamlar sevgili çiçek dostu.öncelikle teşekkürler bilgileriniz için.tropic snow ve camila compacta craton orta çiçeklerimiz var onları çok seviyoruz ama ne yaptıysamda yaşatamıyorum.inadına hep yenisini alıyoruz.şimdi elimizde tropic snow camila compac,craton var tropic snow un küçük 1 yavrusu var kökleride dışına çıkmış şimdi eylül ayında saksısı değiştirilebilirmi ve yavrusunuda ayırabilirmiyim bu 1. sorumdu.2. sorumda camila compacta var yanlarında çok yavruları var onlarıda ayırayımmı lütfen bana yardım edin sevgilerimle teşekkürler.

Deniz dedi ki...

slm benimde ustteki turden 2 tane var birisi 1.5 metreyi acti adsiz arkadasimin dedigi gibi bahar ayinda cicek acti aynen kursun kalem gibi cikti kabugundan inanilmaz biseydi ilk defa gordum bu turde boyle bisey arkadaslariminda var ayni turden ama hic cicek lisini gormemisler.

Derya dedi ki...

Merhaba Melek,
Şu an elimde craton yok. Kanada'da yaşarken orada vardı. Ama bu evimde 2 tane difenbahya var. Yanda çıkan kısmı kesip suya koyarak köklendirip dikebilrisin. Diğerleri nasıl çoğalır bilmiyorum. Sevgiler.

Derya dedi ki...

Ne güzel bir süpriz yapmış sana. Keşke resmini çekseydin. Yayınlardım sitede. Tabi senin de izninle:) Bende de 2 tane var. Fakat ben boyu uzadıkça kesip yeniden dikiyorum. Altta yaprakları omayınca hoşuma gitmiyor. Benimkinin hiç çiçek açacağını sanmıyorum. Yeterince ışık almıyor.

Deniz dedi ki...

size ulasa bilecegim bir adres yazarsaniz resimleri gondere bilirim.

Adsız dedi ki...

merhabalar;
bende 3 yıldır usttekı bıtkıden var.bugune kadar hıc bır sorun yasamadık ama benımkı 1 metreyı gectı ama asagısı(govdesı)bır sopa gıbı oldu ustte yaprakları var sadece ben dolgun olsun ıstıyorum yapraktan uretmek kolay gıbı geldı ama daha once hıc boyle bırsey yapmadım nerden kesıp nasıl yapacagım lutfen yardım edın!!

Derya dedi ki...

Yeterli ışık almazsa ne kadar dipten keserseniz kesin işe yaramıyor. Uzadıkça yine alttaki yaprakları sararıyor ve gövdesi cılızlaiıyor.

mehmet emin dedi ki...

merhaba, bitkiyi aldığım günden beri kendi kökünden farklı olarak uzadığını düşündüğüm ufak bir gövde vardı, şimdi iki yapraklı oldu üçüncüsü de yolda.. bunu nasıl ayrı bir saksıya yerleştirebilirim ?

Adsız dedi ki...

arkadaşlar merhaba; bende de aynı çiçekten var. bir arkadaşımdan çoğalttım. ilk başlarda zor büyüdü ama şu an düzenli olarak yaprak veriyor. Alanya'da olduğumuz için hava şartları normal çiçeğe uygun olduğunu düşünerek balkonda bıraktım 4 - 5 gün kadar. daha sonra çiçeği sularken üzerinde 2 adet çiçek fark ettik ve çok mutlu olmuştuk eşimle. çiçeği aldığım arkadaşıma olayı anlattım fakat kendisi çiçekleri koparmamı yoksa çiçek açtıktan sonra öldüğünü inatla bana kabul ettirdi. bende biliyodur diye 2 çiçeği birden kopardım. ama yukarda yazanlardan sonra pişman oldum. yazıyı gönderdikten sonra arkadşıma ziayrette bulunmayı da düşünüyorum :). herkese bol çiçekli ii günler.

Adsız dedi ki...

Slm. Söz konusu çiçeğin bi özelliği de güneş aldığı yone doğru eğilip yapraklarını uzatması .bu yüzden, düz büyümesi için arada bi saksının yönü değiştirilmeli, çevrilmeli. Sopayla desteklenmeli.
Alttan sararan yapraklar, her zmn kötü haberci değil, çiçek dökmesi gibi büyüme ve gelişme belirtisi. Bazen gövdeden yeni dallar, yaprak kümeleri çıkartıyor, ben alınmaması taraftarıyım. Küser diyorlar ya, bence de öyle.

Adsız dedi ki...

çiçeğim solbi bitti son çare suya koydum bir dalını oda çürüdü artık çok üzülüyorum...

sibelA dedi ki...

merhaba bu çiçektren bende var geçen yaz almıştım ilk aylar çok güzeldi ama gittikçe yaprakları sararıp dökülüyo bi parçasını ayırıp başka saksıya diktim ondada hiç yaprak kalmadı sulamasına ışığına dikaat ediyorum ama yinede yaprakları sararıyo yardımcı olursanız sevinirim ...

hilmi söyler dedi ki...

bu çiçek uzadığında tepesinde yaprakları olan uzun gövdesi olan bir ucubeye döner. Bu durumda yaprklara bir karış kala kesebilirsiniz. Suya koyduğunuzda 1 ay içinde köklenir. sonra tekrar dikebilirsiniz.köklenme konusuna merak etmeyin ve acele etmeyin 15 gün önce hiç kök vermeyebiliri. Suyunu da haftada bir değiştirin ki bakteri üremesin. Bu arada kestiğiniz yerin altında kalan gövdeyi de birer karışlık parçalara bölerek bunları da suya koyun bunlar da köklenecektir. Ama üzerinde 3 parmak kadar kısım suyun dışında kalsın.değilse çürür.
bunları da dikin. bu çiçek gevşek çiçek toprağına dikilmelidir. set toprakta büyümesi zordur. ayrıca sulamayı da alttan yapın.saksının tabagını geniş tutatrsanız burayı suyla doldurup suyunu buradan almasını sağlayablirsiniz.
Ben 16 yıldır bu çiçeği yetiştiriyorum.Bu şekilde büyüdükçe keserek parçalayarak onlarca komşumu da sevindirdim. Şu an 15 civarında köklenen parça var evimde. artık yetiştirip satmayı düşünüyorum .isteyene resimlerini gönderebilirim. drhilmisoyler@hotmail.com

Adsız dedi ki...

ben de aldım bı çiçekten ama bu sabah çiçeyimin yapraklarında su damlaları oluşuyor siliyorum tekrar oluyor bu neden olabilir yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekürler...

mahrem-i-esrar dedi ki...

Bana da hediye geldi bu çiçekten, işyerine bıraktım ama haftasonu geldiğimde gördüm ki kökü yumuşamış, yapraklar biraz canlılığını kaybetmiş, neden ki acaba? Yaşatmak istiyorum, haftasonu sulanmadı o sebeple şaşkınım.

selim dedi ki...

merhaba benim sıkıntım bu çiçeğin zehirli olmasından 4 yasında oğlum var ve esım bu çiçekten bakmaya başladığında zehirlı olduğunu dıkkat etmemızı soyledı bılmedımden razı geldım bırgun oğlum cıcegı sevıyodu onemsemedım bır ıkı gun sora boğazının acıdığını daha sora dılının yara oldunu ıstahının kesıldıgını farkettık doktor boğazlarının ıntıhap yaptığını bununda dılıne vurduğunu soyledı amma ben emınımkı bu cıcekten ve bugun eve gıttımde hala o cıcek evdeyce camdan atıcam sızden rıcam arkadaşlar dıkkat edın bu duruma umarım dusmezsınız

Adsız dedi ki...

Cicegi uretmak icin neresinden kesmek gerekiyor

Adsız dedi ki...

merhaba benim tropik snowum baktığınız zaman gayet sağlıklı sürekli yeni yapraklarda veriyor ancak bu yapraklar çoğaldıkça gövdesi nasıl taşıyacak bilmiyorum gövdesinden başka dal gövde bişey çıkmıyor ne yapmalıyım

Adsız dedi ki...

merhaba benim tropik snowum baktığınız zaman gayet sağlıklı sürekli yeni yapraklarda veriyor ancak bu yapraklar çoğaldıkça gövdesi nasıl taşıyacak bilmiyorum gövdesinden başka dal gövde bişey çıkmıyor ne yapmalıyım

Unknown dedi ki...

merhaba peki bu bitkinin 6 çeşiti var demişsiniz onlar nedir int yazıyorum hep bunlar çıkıyor

Adsız dedi ki...

merhaba benim tropik snowum çiçeğim var 2 yıldır bende sürekli yaprak çıkartıyor bu zamana kadar hiç alt kısımlarda yaprak bir tane sarardı ve kök tarafından bidaha patladı ordanda yaprak çıkıyor bunu ayırsam olurmu ayrıca en tepede mısır sömeği gibi iki tane bişek çıktı üzerinde siyah tohum gibi bişeyler var ama bunlar yaprağın içinde sarılmış gibi duruyor bunlar nedir internette böle bişi, ulamadım yardımcı olurmusunuz

Adsız dedi ki...

Dr hilmisöyler difenbahya çiçeği istiyorum nasıl ulasabilirim

Adsız dedi ki...

Merhaba benim tropik snowum var ve o kökünden çogalmaýa başladı. Onu ne zaman ýeni sakaiýe alabilirim.

Adsız dedi ki...

Merhaba benim tropik snowum var ve o kökünden çogalmaýa başladı. Onu ne zaman ýeni sakaiýe alabilirim.

Adsız dedi ki...

Merhaba benim tropik snowum var ve o kökünden çogalmaýa başladı. Onu ne zaman ýeni sakaiýe alabilirim.

Unknown dedi ki...

Lütfen yardım Edin yaa en üstteki çiçekten alalı 1 hafta oldu ama dal olan kısmında yaprak açan yerde kararma ve solma başlamış resmen ölüyor yardımcı olursanız sevinirim 😑

Adsız dedi ki...

Merhaba benim cicegimin yapraklarinda sular akiyor nedeni nedir ...

Adsız dedi ki...

Bugün ben şoktayim
Benim difenbahya da çiçek açtı.hatta aynı dalda ikinci çiçeğini veriyir