Şubat 24, 2005

Desert Castus (Col Kaktusu)



Kaktusler iki ceside ayriliyor: orman kaktusleri(Yilbasi Cicegi turunde olanlar) ve col kaktusleri(dikenli olanlar) diye. Benimki col kaktusu. Sanirim birkactane kaktusu cok sulayarak oldurdukten sonra kaktuslere nasil bakilacagini ogrendim. Simdilik bu kaktusum 6 aydir yasiyor.

Katuslerin bakimi ise soyle:
Isi: Bahar ayinda oda sicakligi yeterli. Kisin ise 12 derece civari iyi olur. Eger kaktusunuz kisin cam kenarinda ve isitilmayan bir odada ise geceleri cok soguk oldugu zaman cam kenarindan kaldirmaniz gerekir. Benimki su an oturdugumuz odada ve oda isitiliyor. Henuz kaktusume olumsuz yonde birsey olmadi.
Isik: Katusunuzu en cok gunes isigi olan bir yere koyun ozellikle kisin.
Su Miktari: Iste benim diger kaktuslerimde yaptigim en buyuk hata su miktarini iyi ayarlayamamak oldu. Kis aylarinda hemen hemen topragin tamamini kuru birakmak lazim. Tabi ben onlari diger ciceklerimi suladigim gibi suladim ve hepsi curuyup oldu. Ayda bir birazcik su verseniz yeterli. Ilkbahar ayinda su miktarini arttirin. Yazin ise normal bir cicegi suladiginiz gibi sulayin. Sonbahar ayinda ise su miktarini azaltin.
Nem: Yazin su puskurtmenize gerek yok. Kaktusunuz icin yapmaniz gereken tek sey ona temiz bir hava saglamak. Bunuda yaz aylarinda caminizi acarak yapabilirsiniz.
Saksi Degistirme Zamani: Eger kaktusunuz daha gencse her sene topragini ve saksisini degistirebilirsiniz. Eger yasliysa gerek gordukce saksisini degistirin.
Cogaltma: Kaktusu ek yerinden ayirin. Kurumasi icin bir kac gun bekletin. Eger parca buyukse 1 ile 2 hafta beklemek gerekir. Sonrada dikin.

Sunu sakin unutmayin: ciceginizin saksisini degistirirken cicegin icinde bulundugu saksinin bir boy buyugunu secin. Bu tum cicekler icin gecerli...

Kaktuslerde gorulebilecek bazi problemler sunlar:
  • Kaktusunuzun buyumemesinin iki sebebi vardir. Birincisi yazin ihtiyac duydugu kadar sulamamaniz ikincisi de kisin gereginden fazla sulamanizdir.
  • Kaktusun dibinin curumesinin sebebi ise kisin asiri sulanmasidir.
  • Kaktusun uc kisimlari buzusmusse sebebi kis ayinda gereginden fazla su vermenizdir.
  • Eger kaktusunuz esit buyumuyorsa yani orantili degilse sebebi kis aylarinda odanin cok fazla sicak tutulmasi veya yaz aylarinda kaktusun cok az isik almasidir. Her tarafinin esit buyumesini saglamak icin kaktusunuzu ara sira isigin geldigi yone cevirin.

Asagida bulunan kaktus resimleri bana ait degil. Sadece buldugum bu guzellikleri sizinle de paylasmak istedim. Sanki kaktusun uzerinde bulunan cicekler yapma gibi. Hatta ben ilk baslarda cicekli kaktusleri gorunce acaba bu cicekleri kaktusun uzerine yapistiriyorlarmi diye bile dusunmustum:)












1 yorum:

Adsız dedi ki...

Beşinci sıradaki kaktüsten annemde var ve çok gerçek!