Şubat 26, 2005

Ciceklerin Saksilarini Degistirirken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar...

Bunda da ne var, herkes cicek saksisi degistirebilir diye gulup gecmeyin sakin. Yaptigimiz islerde basarili olmak icin bazen ayrintilara onem vermemiz gerekiyor. Onemsiz gorup umursamadigimiz seyler karsimiza cok buyuk bir sorun haline donusup cikabiliyor.
Saglikli bir cicek yetistirmek icin de uygulamamiz gereken bazi yontemler var. Bunlardan birtanesi de ciceklerimizin saksilarini degistirirken uymamiz gereken kurallar. Bu kurallar sunlar:

  • Ilkbahar mevsimi ciceklerin saksilarini degistirmek icin en uygun mevsimdir.

  • Cicek saksidan soyle cikartilmalidir. Bir elinizle saksiyi ters cevirip diger elinizle de cicegin toprakla bulusan kismini ve dallarini tutun. Eger cicegi saksidan kolayca cikaramiyorsaniz, ters cevirdiginiz saksinin kosesini masanin kenarina hafifce vurun ve diger elinizle de cicegi cekmeye calisin. Eger cicek hala cikmiyorsa fazla zorlamayin cunku kokleri ve dallari zedelenebilir. Gerekirse saksiyi kirin veya kesin.

  • Koklerin etrafindaki topragin bir kismini temizleyin. Eger cicek cok buyukse dista kalan koklerinin bir kismini (2-3 cm kadar) keskin bir bicakla kesin.

  • Eger ciceginizi kilden(balciktan) yapilmis bir saksiya dikecekseniz, saksiyi 1-2 saat suda bekletin. Cicegin koklerini ilerde sulandigi zaman fazla nemli kalmaktan korumak icin de saksinin dibine kirilmis kil saksisi parcalari veya cakil taslari koyun.

  • Saksinin cicek icin uygun olup olmadigina bakin. Cicegin kokleri saksinin boyundan
    1-2cm asagida olmali. Boylece ilerde suladiginizda su saksidan dokulmez. Cicegi saksinin tam ortasina oturtun. Cicegin kokleriyle saksinin arasinda 2 cm bosluk kalip kalmadigina bakin.

    Ciceklerle ilgili kitaplar okuyup insanlarla konustukca ne ogrendim biliyor musunuz? Ciceklerin cogu yanlis ebatta saksilara dikildikleri icin oluyormus. Bunu duydugumda cok sasirmistim. Sahip oldugum ilk cicekleri kocaman saksilara dikmistim. Guya ciceklerin kokleri daha rahat buyuyecek ve her sene saksi degistirmek zorunda kalmayacaktim. Meger oyle olmuyormus. Insan deneme yanilma yoluyla cok sey ogreniyor. Bazen sonuclar aci da olsa...Zararin neresinden donersek kardir demi...

  • Neyse...Saksiyla cicegin koku arasinda kalan boslugu toprakla doldurun ve hafifce uzerine bastirin. Bu arada genel olarak cicek dikerken topraga sert bastirmayin. Cunku sularken toprak suyu ememiyor dolayisiyla cicek yeterince su alamiyor. Bazen bu sert bastirma sonucu zarif olan ciceklerin kokleri de zarar gorebiliyor.

  • En son olarakta cicegin uste kalan koklerini kapatmak icin bir miktar toprak ilave edin. Cicegi saksinin altindaki delikten su gelene kadar sulayin.


Ve ciceginizi gule gule buyutun...

1 yorum:

Müsvedde dedi ki...

Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Çok güzel bilgiler vermişsiniz.Keşke Türkçe karakterler kullansaydınız...