Şubat 23, 2005

Asparagus Plumosus (Kuskonmaz)

Asparagus Plumosus (Kuskonmaz)


Bu benim eskiden yetistirdigim ciceklerden birtanesi. Maalisef klimanin sogugundan etkilenip kurudu. Dogrusu cok uzulmustum. Cicekcilerde rastlarsam hic dusunmeden alacagim bir cicek. Cok zarif gorunuyor. Yapraklari ve saplari o kadar narinki gercekten uzerine bir kusun konmasi imkansiz.

Gelelim bu guzel cicegin ozelliklerine. Asparagus buyutulmesi kolay cicekler arasinda yer aliyor. Isi, isik ve su miktarina cabuk adapte olabiliyor. Neme hic ihtiyaci yok. Ayrica cogaltilmasida kolay. Bu cicegi yetistirmede basarili olmak icin uygulamaniz gereken bazi puf noktalari var. Puf noktalari sunlar:

Isi: Normal oda sicakligi yeterli. Fakat isi surekli yuksek olursa cicek zarar gorebilir.
Isik: Aydinlik veya yari golgeli olan yerlere konulabilir. Direk gunes isigindan zarar gorebilir.
Su Miktari: Ilkbahardan sonbahara kadar duzenli olarak sulayin. Ara sira suyunu alttan verin. Kis aylarinda ise su miktarini biraz azaltin. Tabi bu miktar evinizin sicaklik derecesiyle ilgili. Eger eviniz cok sicaksa cicegin topragi daha cabuk kurur. Buna dikkat edin. Yeterince su alamazsa kuruyabilir.
Nem: Eger kisin cicegin bulundugu oda cok sicak oluyorsa ara sira yapraklarina su puskurtebilirsiniz.
Saksi Degistirme Zamani: Her sene bahar ayinda saksisini degistirebilirsiniz.
Cogaltma: Yilin istediginiz zamaninda cicegin koklerini bolebilirsiniz.

Ciceklerimize ne kadar iyi bakarsak bakalim bazen elimizde olmayan sebeplerden dolayi hastalanabiliyor. Asparagus ciceginin yasayabilecegi bazi problemler sunlar:
  • Sararan, kahverengiye donusen ve kopup dusen yapraklar asiri gunes isigi veya topragin uzun sure kuru birakildigina isarettir.
  • Eger sadece yapraklar sararip dusuyorsa sicaklik cok yuksek veya yeterince isik almiyor demektir.

Buda baska bir tur Asparagus...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Derya,
Ben de çiçekleri çok seviyorum. Sardunya, aşk merdiveni ve menekşelere bayılıyorum. Çam ağacı ve gül yetiştirmeye de çalıştım küçük balkonumda ama çam ağacım bir süre sonra kurudu, çok üzüldüm. Gül de çok problemli biliyorsun, sürekli hastalandı ve ben bir süre sonra sürekli ona ilaçla tedavi etmem gerekti. Bir şey öğrendim, eğer saksıda yetiştirilecekse gül, saksı paslı olmalıymış yani annelerimiz belki onun için paslı yağ tenekelirinde güzel çiçek yetiştiriyorlardı. Seni kutluyorum siten için, sık sık uğrar, deneyimlerinden yararlanırım. Hoşçakal. Olcay

Adsız dedi ki...

Kuskonmaz i ben de cok severim, benim ki, yerinden hoslanmayinca, iki yil kadar büyümemis di, yerini degistiridikten sonra büyük bir hizla gelismeye basladi, belki sizinki de yerini sevmiyordur, degistirmeyi denediniz mi?

Bir kac yildir, gül yetistirmek icin ugrasiyorum, cok nazik bir cicek oldugu icin her zaman basarili olamiyorum, saksi da gül yetistirme konusunda bilginiz var mi?
Selamlar.

Derya dedi ki...

Merhaba Olcay,
Sardunyayi bende cok seviyorum. Birkac sene once evde 3 tane yetistirmistim. Cok guzel buyuyorlardi vede kokuyorlardi. Ne oldu anlamadim birkac gun icinde olduler. O zaman su anki kadar ciceklere merakli degildim. Herhalde simdi sardunyalarim olsa ve hasta olsalar nasil kurtarabilirim diye bol bol arastirma yapardim.

Derya dedi ki...

Nese, maalisef gul yetistirme konusunda hicbir bilgim yok. Gullerin hep disarda yetistirildigini gordugum icin evde yetistirmeyi denemdim hic. Onceleri minyatur gullerden aliyordum eve. Fakat onlarda zamanla oluyordum.

Adsız dedi ki...

aechmea çiçeğinin bakımıyla ilgili bilginiz var mı?bu çiçek hediye olarak evime geldi ve adını da internetteki süs bitkisi resimlerini tarayarak buldum.ancak geniş bilgi bulamadım.yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.faydalı ve güzel bloğunuzun devamı dileğiyle...