Ocak 04, 2006

Lucky Bamboo


Sonunda bu bitkiye neden Lucky Bamboo denildigini ogrendim. Hep merak etmisimdir. Elimde bulunan kitaplarda bu bitki hakkinda hic bilgi bulamamistim. Artik dayanamayip bu bitkiyi alanlara ne anlama geldigini soracaktimki IKEA'da cicegin satildigi yerde aradigim bilgiyi buldum.

Eski Cin geleneklerine gore guzel bir yasamin 3 ana maddesi varmis: bunlar mutluluk, bolluk ve uzun omurmus. Insanlar bamboo bitkisinin evlerine bu 3 nimeti getirdigine inanirlarmis (belki de hala inaniyorlardir cunku cin marketlerinde bamboo cok satiliyor).

Birde bamboonun sayisi dadegisik seyleri ifade ediyormus:

3 bamboo: mutluluk, uzun omur ve bolluk
6 bamboo: basari ve refah
7 bamboo: saglik
8 bamboo: buyumeyi ebedilestirmek
10 bamboo: tamamlilik ve mukemmellik
21 bamboo: bircok nimet


Bu durumda benim bamboo bana pek fazla birsey kazandiramayacak:)

Bamboolarin bakimi ise soyle:
Ilik ortamlari seven bakimi cok kolay olan bir bitki olarak tanimlaniyor. Haftada bir suyunun degistirilmesi yeterli. Yeni konulan suyun ilik olmasi tavsiye ediliyor. Bamboonuzun sari bir renk almasini istemiyorsaniz direk gunes isigindan koruyun.

Kesinlikle bamboonuzu kesmeyin. Bu onun sariya donusup olmesine yol acar. Cinlilerin inanisina gore bamboonun yapraklarinin kesilmesi gelecek olan sansi ve bereketi engellermis. Illada kesmek istiyorsaniz, kesmek yerine elinizle koparmaniz tavsiye ediliyor.

32 yorum:

Adsız dedi ki...

derya hanım sitenizi ilgiyle takip ediyorum. çünkü türkçe çiçek bakım sitesi oldukça az. bende çiçeklerime en doğru şekilde bakmak istediğimden internetten bolca kaynak araştırması yapıyorum.

benimde 4 adet lucky bamboom var. 4 tanesi ne ifade ediyor acaba:))

3 tanesi çok güzel büyümesine rağmen 1 tanesi ilk aldığım gibi duruyor ne yaprak çıkardı nede diğerleri gibi çok faazla köklendi. sebebini ben çözemedim birde size sorayım dedim.

birde orkidelerle ilgili bir sorum olacak 2 tane orkidem var evde.(Moth Orchid) birtanesi aynı sitenize koyduğunuz resimdekinin rengi ve cinsinden. çiçek açtırabilmeyi başardım ama malesef 2 tanecik açtı. oysa çiçekçilerdekine bakıyorum 6-7 tane çiçek var bir dal üzerinde. size sebebi ne olabilir?_

teşekkür eder blogunuzun dahada gelişerek devam etmesini dilerim

zehra

Derya dedi ki...

Merhaba Zehra, orkidenin cicek acmasina cok sevindim. Tebrikler... Sadece iki tane cicegi var diyorsun. Benim aklima gelen tek sebep cicegin yeterince isik almamasi. Belki biraz daha iyi isik alan bir yere koyarsan faydasi olabilir. Direk gunes isigindan korumaya da ozen goster.

Luck Bamboo konusunda malisef sayfama yazdigimin disinda bilgim yok.

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba ben sema benimde bamboo çiçeğim var üstelik 31 tane :)) yalnız ben bunların yapraklarını yıkasam bir sorun olurmu çiçeğe zarar verirmiyim. Ayrıca yıllardır menekşe besliyorum 5 yıldır 1 kere çiçek açtılar ne yapabilirim. bilgi verirseniz sevinirm tşkler

Adsız dedi ki...

bambunun yapraklarının yıkanması bambuya zarar vermezmiş. (ben de yeni aldım deniyeceğim) yapraklarına su püskürtmenin faydalı olacağı bilgisine ufak bir araştırmayla eristim.

Adsız dedi ki...

peki bambunun saksısı veya vazosu nasıl olmalıdır? Kimisi içine çakıl taşı koyun diyor, kimisi sadece su? her iki şekildede nereye kadar su doldurmam gerek. Bilginiz varsa ve paylaşırsanız sevinirim.

Derya dedi ki...

Banbuyu isterseniz desenli isterseniz seffaf bir vazoya koyabilirsiniz. Eger seffaf bir vazo kullanirsaniz icine benim onceden yaptigim gibi cam taslar, cakil veya renkli taslar koyabilirsiniz. Bunun sebebi bambunun koklerinin gorunmesini onlemek, bambuyu dengede tutmak ve guzel bir gorunum saglamak.Suyu ise koklerin uzerinde olacak sekilde doldurmalisiniz. Fakat zamanla su eklemeyi unutmayin.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

lucky bambu nun yapraklarına su püskürtmeniz faydalı olacaktır.(tavsiyem: yağmur suyu, klima tahliye suyu veya içme suyu
şebeke suyu kullanmamanızı tavsiye ederim.)
kapalı havalarda bambuyu dışarı çıkarırsanız faydalı olacaktır.

Adsız dedi ki...

ben de ikea'da kiz arkadasim bana iskence ederken sirf elim bos cikmamis olmak icin bildiginiz sopa haliyle bir adet almis bulundum. Alali yaklasik 1 ay oluyor nerdeyse ancak hala ortada ne bir kök var ne de yaprak. Ya ben lanetliyim ya da bambu bozuk galiba..

Adsız dedi ki...

bambunun hangi çıkan ypraklarını kopartıp tekrar büyümesi için suyun içine koyacağız

Adsız dedi ki...

merhaba sitenizi bambu hakkında bilgi ararken buldum.5 tane bambum var ama bir tanesi sarardı ve üstünde siyah noktalar oluştu.bu bambuyu başka bir vazoya aldım fakat yine de iyileşmedi.sebebini de bilmiyorum.lütfen beni bu konu hakkında aydınlatır mısınız?teşekkürler.

mesut dedi ki...

paylaşım için gerçekten çok teşekkürler bambuyu görürdüm hoşumada giderdi ama bir cubuktan ibaret olduğundan dolayı bir şeye benzetemezdim ama bu bilgilerden sonra ilk fırsatta bambu edineceğim ayrıca saksı olayıda çok dekoratif bayıldım doğrusu

Adsız dedi ki...

merhaba, benim bambooların yaprakları sararıyor.Ne yapabilirim?

Derya dedi ki...

Sanırım bambooların 6 ay kadar bir ömrü var. Suyunu haftada bir değiştirdiğinizde bir problemle karşılaşmayacağınızı düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

bamboo çiçeğimin üst kısmından sararmaya başladı.ama üstteki yaprakları hala canlı ve yeşil.ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

bundan 1 sene kadar önce 4 tane aldim su an uclarindan cikanlar yaklasik 50 santimi buldu ve assagi dogru egiliyor ne yapacagimi sasirdim..Yardimmmm :))

Adsız dedi ki...

eşim istedi3tanede ben aldım 6 aymı ömrü var

Adsız dedi ki...

merhaba benim elimde Luck Bambu var bayada fazla oldular. bir sürü sonra onları büyük bir saksıya yerleştirdim. saksıda bakımı nasıl olucak acaba biri bana yardım edebilir mi?

Adsız dedi ki...

ben de 3 yıldır bambularıma saksıda bakıyorum saksıya alınca çok çabuk boy attılar. Dikkat ettiğim sağlıklı olmaları için bulundukları ortamın düzenli ılık, nemli olması gerekiyor. En çok dikkatimi çeken de soğuk su verdiğimde bambuların büyümeyi durdurup ılık su verdiğimde tekrar büyümeleri. Şimdi çoğaltmak istiyorum onları ama nereden nasıl keseceğimi bilemiyorum ben de. Ziraat mühendisi arkadaşım ortadan kesip aşı macunu ile kesilen yeri kapamamı söyledi ama bambularıma zarar gelsin istemiyorum. İyice araştırıp öyle işlemi yapıcam.

Adsız dedi ki...

arkadaslar öncelikli siteyi yeni keşfettim çok güzel ve faydalı tebrik eidyorum . çiçikelere merakım çok fazla nerdeyse evde koyacak yer kalmadı diyebilirm ama bişey sormak istiyorum bu bambu çiçeğini ilk defa gördüm çok hoşuma gitii her yerde satılıyormu acaba ayrıca bişey daha sormak istiyorum saksıda yetişrilebilen bir çamım var ama yapraklarıkurudu v artık büymüyor ne yapabilirm yardımcı olursanız sevin,irm teşeküürler..

gözüm dedi ki...

derya hamım benim bambum soldu kuruyacak ne yapmalıyım bana bilgi verirseniz sevinirim.

Derya dedi ki...

Mehaba gözüm hanım, acaba güneşli bir yere mi koydunuz. Yada su eklemeyi mi unutuyorsunuz. Ben ilk aldığımı birine vermiştim. Şimdiki ise öylece konsolun üzerinde duruyor. Sararırsa bende ne yapacağımı bilmiyorum. Aslında suyun dışında fazla birşey istemiyor diye biliyorum.

Adsız dedi ki...

benim yazdığım yoruma cevap gelmedi nedense

Derya dedi ki...

Maalisef sorunuzun cevabını bilmiyorum ama bilenler olur da cevap yazar diye buraya ekledim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba benim bambum yaklaşık 1 ay önece kök kısmandan yeni bir tane daha çıkardı fakat su almamaya başladı bende ayırdım küçük olan köklendi durumu iyi gibi fakat büyüğü hala su almıyor yeni çıkan yaprakları kuruyor.ne yapmalıyım ? :( :( :(

Derya dedi ki...

Şu an bendeki bambulardan bir tanesi sarardı. Bende sarı olan kısmı kestim fakat çürümeye devam etti. Sanırım en iyisi atıp yenisini almak:)

Adsız dedi ki...

bazı sitelerde de toprağa ekilmesi gerektiği yazıyor... ve keserek çoğaltılabileceği kafam çok karıştı yaa... kesildiği zaman tekrardan köklenip filizlendiğini denedim ve gördüm ama toprağa ekilmesi gerektiğini yeni öğrendim.

Sevgiler,
Burcu

Fatma dedi ki...

Merhabe ben Fatma.İlk başta 1 tane bambum vardı sonra 2 tane daha aldım ama ilk bambum sararmaya basladı bende yaprak kısmını kestım ve suya koydum kök çıktı.Ben bidaha çoğaltmak istiyorum ama bu sefer nasıl yapcamı bilmiyorum :( yardımcı olun bana..

Adsız dedi ki...

Merheba,
Ben ısyerımde saksıda konsept yapılmıs bambulardan bır tanesını aldım tek olarak. Bakmaya basladım fakat hıc uzamıyor. Sanırım ust kısmını boyamıslar. Boyayı ustundan kazısam ya da kessem zarar verırmıyım

Seren Feriha dedi ki...

bana lucky bambu ve drasencea bambu türü hakkında bilgi lazım lütfen yardımcı olabilirmisiniz..acil ödev..

Unknown dedi ki...

Bu bilgi icin sana tesekkür ederim blog işini bence gercekten beceriyorsun yazılarını takıp edecegim =)

ece dedi ki...

ayrıca gittigim yerde bir bilgi de edindim bambooların beslenebilmesi icin özel bir su varmış.Satın aldığım yerde söylemişlerdi,cicek azdırıcı diye bişey :D onun da yararı olabilir,cunku normal sularda onlara yararlı olacak mineraller yokmus

sevgilerimle =)

Adsız dedi ki...

Ece hanım merhaba öncelikle o çiçek coşturan veya azdıran neyse kesinlikle hakkında çok iyi bilgiye sahip profesyoneller kullanmalı gerçekten yararlı ise zira benim çiçeklerini bitirdi.Tarife göre uyguladım önce hemen coştular kısa süre sonra pert dolup kurudular