Aralık 30, 2005

Cyclamen (Sıklamen)


Cyclamen soguk havayi seven bir bitki oldugu icin sonbahar-kis aylarinda cicek acar. Yaz doneminde ise dinlemeye gecer. Cicekleri beyaz, pembe, mor veya kirmizi renktedir. Bazi turlerin yaprak uclari duz olurken bazi turlerin ise kivircikdir.

Aydinlik ve serin olan ortamlari severler. Diger ciceklerden biraz uzak bir yere yerlestirilmelidirler cunku temiz havaya ihtiyac duyarlar.

Topragi surekli nemli tutulmalidir.

Yapraklari kahverengiye donustugu zaman veya soldugu zaman dip kisimlarindan tutulup koparilmalidir.

Cicekleri dokuldukten sonra su miktarini azaltin ve serin bir yere koyun. Yaz gelene kadar hic su verilmeyin. Yaz ortasinda cicegin soganini yeni toprak doldurulmus bir saksiya dikebilirsiniz. Saksiyi serin ve iyi isik alan bir yere yerlestirip topragi da surekli nemli tutarak tekrar cicek acmasini saglayabilirsiniz.

Cyclameni uretmenin yolu ise tohumlarini yaz bitiminde ekmek. Fakat bitkinin cicek acmasi 15 ile 18 ay kadar surebiliyor. Zoru basarmak isteyenler deneyebilirler...

Cyclamen bakimi biraz zor bir cicek olarak biliniyor. Ev kosullarinda birkac ay yasadikdan sonra oluyorlar. Uzmanlar sonbahar ayinda satilan cyclamenlerin alinmasini (kisin satilanlarin degil) ve secerken tomurcuklari cok ve tamamen acmamis olanlarinin alinmasini tavsiye ediyorlar. Eve getirdiktan sonrada direk gunes isigi almayan ve serin olan bir yere yerlestirmek ise cicegin uzun sure yasamasi acisindan sart.

Malisef benim hic cyclamenlerden yana sansim iyi gitmedi. Kac tane aldim ve oldurdum sayisini hatirlamiyorum bile. Oturdugum evlerin hic biri bu cicegi yetistirmek icin uygun degildi. Yani serin bir ortam olusturamadim cicek icin ve hepsi 1-2 ay icinde tamamen kurudu gitti. En son aldigimde ayni problemleri yasadi. Bu sefer bunu atmadim.
Soganini saklayip (su an saksi balkonda. umarim sogani donmamistir.) yazin yeniden dikmeyi deneyecegim.

Cyclamende gorulebilecek bazi problemler ise sunlar:

Yaprak sararmasi: Sebebi sicak ve kuru hava. Cyclamen sicak ortami sevmez. Cicegin bulundugu odanin isisi 15 dereceyi gecmemeli. Eger odanin isisi ideal ise yaprak sararmasinin diger sebepleri cicegin direk gunes isigina maruz kalmasi yada yeterince sulanmamasidir.
Cicek komple solarsa: Fazla sulanmasi akla gelen ilk nedendir. Cicegin suyu alttan verilmelidir.
Kisa zamanda cicek acmasi sona ererse cicek cok fazla sicak bir odada tutuluyordur, gereginden fazla yada az sulaniyordur yada bulundugu odanin havasi kurudur.

Sıklamenin uretilmesiyle ilgili birkac soru gelince biraz daha detayli bilgi verme ihtiyaci duydum.
  • Ilk olarak tohumlarin iyi bir yetistiriciden satin alinmasi tavsiye ediliyor.
  • Sıklamenin kapsulu acildiktan sonra yani tohumlar sari-acik kahverengi iken toplanmali ve ekilmeli.
  • Tohumlar arasinda 2 cm kadar bosluk birakilmali ve 10 mm kadar derine dikilmeli.
  • Sıklamenin uretilmesi icin isiya dikkat edilmeli. Mesela ilkbahar ve yaz aylarinda golgeli ve serin, kisin ise oldukca serin bir yere yerlestirilmeli. Filizlenene kadar ise topragi surekli nemli tutulmali.

Sıklamenin filizlenmesi oldukca uzun bir zaman aliyor. Deneyenler umarim basarili olup bizimle bu basarilarini paylasirlar...

Kizimin Barbunyalari


Benim yaramaz Almulam birgun fasulye dikmeye karar vermis. Dolaptan barbunyalari almis ve annesinin ciceginin dibine 2 tanesini dikmis. Birgun bir baktim cicegin dibenden birseyler cikiyor. Dogrusu hic dokecegini tahmin etmemistim. Aralik ayinda da fasulye doktugunu ilk defa gordum. Tam 10 tane fasulyesi oldu.

Kasım 01, 2005

Scindapsus (pothos)




Pothoslarin 4 cesidi var. Bendeki yesil-beyaz ve yesil-sari olani. Diger iki cesidinin yapraklarinin rengi ise cogunlukla sari yada yesil-gumus tonlarinda. Pothoslar tirmanmayi seven bitkilerden.

Normal oda sicakligi ideal. Aydinlik ortamlari severler. Eger yeterince isik alamazlarsa yapraklarin uzerindeki tonlar zamanla ozelligini kaybeder. Ilkbahar ve sonbahar aylarinda toprak kurudugu zaman kisin ise daha az sulanmali. Arasira yapraklarina nemi arttirmak icin su puskurtulebilir. Ilkbahar ayinda ihtiyac duyulursa saksisini degistirebilirsiniz.


Karsilasabileceginiz bazi problemler ise sunlar:

Kahverengi ve kuru yaprak uclari:
cicegin bulundugu oda cok kuru demektir. Yapraklarina arasira su puskurtmeniz gerekir.

Yaprakta kahverengi lekeler: buyume mevsiminde yeterince sulanmadigini gosterir.

Yaprak dokulmesi ve sari yapraklar:
ozellikle kis aylarinda cicegin asiri sulanmasi.

Ekim 31, 2005

Tillandsias (Air Plants)


Turkiyede nasil adlandiriliyor bilmiyorum ama ingilizceden cevirince hava bitkisi anlamina geliyor.

En buyuk ozellikleri topraga dikilmemeleri. Hayalinizin alabildigi her turlu nesnenin uzerine yapistirabiliyorsunuz. Bu bir deniz kabugu veya bir ayna olabilecegi gibi bir biblo veya odun parcasi da olabiliyor.

Sulamak icin 12 saat boyunca ici su dolu bir tabagin icinde birakiyorsunuz. Yagmur suyu veya icme suyu sulamak icin tavsiye ediliyor. 10-12 gun sonra bu islemi yine tekrarliyorsunuz.

Ekim 25, 2005

Koyumuzden Esintiler








Aphelandra (Zebra Plant) Zebra Cicegi


Zebra cicegi sonbahar aylarinda 6 hafta boyunca sari cicekler aciyor. Malisef normal ev sartlarinda 3-4 aydan fazla yasamadigi soyleniyor.

Ama ben yinede hemen hayal kirikligina kapilmayin derim. Sebebi su: bunun gibi bakimi zor olarak adlandirilan birkac cicegim oldu. Onlardan bir tanesi de dua cicegiydi (tavsan ayak izleri). Yeni cicek yetistirmeye baslayanlara almalari pek tavsiye edilmiyordu. Ama ben iki tane buyuttum. Bir tanesini aldiktan 2 sene sonra hediye ettim digeri ise 1 seneden fazla yasiyor. Ustelik bana cok guzel bir supriz yapti. Kucucuk cicekler aciyor. Yani her ne kadar bakimi zor olarak adlandirilsa da bu tip cicekleri alip yetistirmekten kacinmamak gerekir bence. Cicegin istedigi sartlar saglandiktan sonra neden yetistirilmesin ki...

Zebra cicegini yetistirirken dikkat edilmesi gereken hususlar sunlar:
  • duzenli olarak beslemek
  • topragi surekli nemli tutup kurumasina hic firsat vermemek
  • duzenli olarak yapraklarina su puskurtmek (nemi saglamak icin)
  • kis aylarinda ilik bir ortamda tutmak

Bu cicekde yasayabileceginiz iki tane problem var. Bunlardan bir tanesi yapraklarin dokulmesi digeri ise yaprak uclarinin kahverengiye donusmesi.

Yaprak dokulmesinin sebepleri:

  • cicegin koklerinin kisa bir sureligine bile olsa kuru kalmasi
  • cicegin soguga maruz birakilmasi
  • veya cicegin direk gunes isigina maruz kalmasi

Kahverengi yaprak uclarinin sebebi ise cicegin bulundugu ortamin nemli olmamasidir. Bu durumda cicegin yapraklarina mumkun oldugunca su puskurtun.


Ekim 24, 2005

Succulents


Bir zamanlar bende succulentlerden sadece birkactanesi vardi. Bu tur bitkilerin yetistirilmesi cok kolay. O yuzden cocuklarin yetistirebilecegi bitki turlerinden birtanesi. Buyume doneminde direk gunes isigi, yeteri miktarda su ve temiz hava almasi saglanirsa, dinlenme doneminde ise soguk ve kuru bir odaya yerlestirilirse uzun yillar yasayip cicek acmasi saglanmis olur.

Ilkbahar ve sonbahar aylarinda normal oda sicakliginda, kisin ise serin bir ortama yerlestirilmelidir .

Biraz direk gunes isigi faydali olur. Yazin ise biraz golgeli bir ortama koymak gerekir.

Kisin ayda bir sulanmasi yeterlidir. Diger zamanlarda diger cicekleri suladigimiz olcude sulayabiliriz.

Neme ihtiyac duymaz. Yazin temiz havayi sever. O yuzden disari cikarilabilir veya acik cam onunde tutulabilir.

Dikerken fazla derin olmayan saksilar tercih edilmelidir. Gerekli gordugunuz zaman orjinal saksisindan biraz buyuk olan bir saksiya dikebilirsiniz. Yavrularini ana bitkiden ayirarak yeni bir saksiya dikebilirsiniz. Isterseniz birkactanesini ayni saksiya dikerek guzel bir kombinasyon elde edebilirsiniz.

Ekim 23, 2005

Moth Orchid (Orkide)


Bu orkide tipi en yaygin olarak satilan ve yetistirilmesi en kolay olani. Cicekleri beyaz, pembe, sari, leylak, kahverengi, kahverengi-kirmizi ve green olan cesitleri var. Genel bakimi ise soyle:

Isi: Gunduz 22 ile 25 derece, gece 17 derece civari yeterlidir. Cicekleri dokuldukten sonra daha da serin bir ortama yerlestirilebilir. Bu donem dinlenme donemi olarak adlandirilir.
Isik: Orkideler en az 10 saat gunes isigina ihtiyac duyar. Fakat direk gunes isigindan korumak gerekir. Kisin ise extradan cicegin bulundugu yere isik yerlestirebilirsiniz.
Su Miktari: Topragi surekli nemli tutun. Suzulmus su ile sulayabilirsiniz. Dinlenme doneminde ise hic sulamayin.
Nem: Yapraklarina ara sira su puskurtebilirsiniz.
Saksi Degistirme Zamani: Bazen cicegin kokleri (yesil renkte) topragin uzerine cikar. Bu donemde veya her iki senede bir saksisini degistirebilirsiniz. Cicekleri dokuldukten sonra cicegin sapinin 3 de 1 ini kesebilirsiniz.
Cogaltma: Cicegin yavrulari ciktigi zaman cicegi bolup ozel orkide topragina dikebilirsiniz.

Eylül 12, 2005

Spathiphyllum (Peace Lily) Baris Cicegi



Baris cicegi kis aylarinda normal oda sicakliginda tutuldugu ve direk gunes isigindan korundugu taktirde yetistirmek icin cok kolay bir cicektir. Nemli ortamlari sever. Ilkbahar aylarinda bazende sonbaharda da cicek acar. Beyaz cicekleri zamanla yesile doner. Boyu 1 metreye kadar uzar.



Genel bakimi ise soyle:

Isi: Normal oda sicakligi idealdir. (20 derece civari)

Isik: Yazin golgeli kisin aydinlik bir ortama yerlestirebilirsiniz. Direk gunes isigi yapraklarina zarar verir.

Su Miktari: Topragi surekli nemli tutulup kurumasina izin verilmemelidir. Kis aylarinda odanin sicakligina gore verilen su miktari ayarlanmalidir.

Nem: Yapraklarina ara sira su puskurtebilirsiniz.

Saksi Degistirme: Ihtiyac duyarsaniz ilkbahar aylarinda saksisini degistirebilirsiniz.

Cogaltma: Cicegi kokunden bolebilirsiniz.





Eylül 11, 2005

Zeynebin Orkideleri

Simdilik arkadasimin orkidelerinin resimlerini ekliyorum. Yakinda orkidelerin bakimi ile ilgili bilgilere de yer verecegim.




Botanik bahcesinden bir miktar resim daha






Toronto'da bir botanik bahcesinden resimler...

Evet....uzun mu uzun bir aradan sonra tekrar geri dondum. Artik sayfama yavas yavas birseyler eklemenin zamani geldi. Bu arada ben yokken sayfami ziyaret eden herkese cok tesekkur ediyorum.

Yazin baslarinda Toronto'ya gezmeye gittigimizde tesadufen bir cicek serasinin onunden gectik. Amacimiz piknik de yapmakti o civarlarda. Tabi ben dururmuyum kasla goz arasinda hemen girdim seraya ve bol bol resim cektim. Cok guzel bir ortamdi. Sizinle de paylasmak istedim resimleri.






Mayıs 06, 2005

Herkese Merhaba!

Merhaba cicek severler...

Uzun zamandir yazamadim. Ilk once bilgisayarimin kablosunu yaktim. Zaten bir temassizlik vardi. Biraz oynayayim derken kaplodan dumanlar cikmaya basladi. Ondan sonrada evimizi kapatip esyalari bir depoya koymaya karar verdik. Ulkeler arasi bir yolculuk yaptik. Derken simdi de Turkiye'ye kisa bir sureligine gitmeyi planliyoruz. Anlasilan bir sure daha yazamayacagim.

Tasinmayi cicekler acisindan hic sevmiyorum. Ya kamyonda yer kalmiyor hepsini goturmek icin, ya tasinirken sicak veya soguk gibi etkenlerden dolayi oluyorlar yada yer degisikliginden olumsuz etkileniyorlar. Bu yuzden ciceklerimin cogunu arkadasima biraktim. (Allahtan en son aldiklarimin resimlerini cekmistim. Bir ara onlarida sayfaya koyup gerekli bilgileri yazacagim.) Birkac tanesini de hediye ettim.

Bir cicek sever olarak bu cok aci geliyor....Gozunuz gibi bakip buyutuyorsunuz. Ilacini ve suyunu duzenli olarak veriyorsunuz. Olmus yapraklarini temizliyor, onun icin evinizdeki en guzel koseyi ayiriyorsunuz. Nasil daha iyi yetistirebilirim diye kitaplar okuyup okudugunuz her cumleyi kelimesi kelimesine uyguluyorsunuz... Ondan sonrada gozunuz arkada birakip gidiyorsunuz.

Neyse... ben yeni evimize tasininca yeni bir cicekci daha bulup cicekciyi biraz zengin ederim:)

Ilerde gorusmek uzere...
Sevgiyle kalin...

Mart 17, 2005

Begonia Rex (Begonya)



Begonyalar iki ceside ayriliyormus. Ben sadece cicek acan cinslerini biliyordum. Meger benimki gibi sadece yapraklarinin guzelligi icin yetistirilenlerde varmis. Bende sadece bu begonya oldugu icin bunun bakimi ile ilgili bilgiler verecegim size.

Aslinda bu tur begonyalar kucucuk ve renki cicekler de aciyor. Maalisef benimki daha cicek acmadi... Bahar gelsin de butum ciceklerime ilac vermeye baslayacagim. Belki o zaman cicek acar bana... Ama asil yetistirilme amaci yapraklarinin guzelligi ve renkliligi. Ornegin yapraklari yildiz seklinde olanlar oldugu gibi kivircik ve oval olanlarda var. Yapraklarinin uzunlugu turune gore 30cm ile
3cm arasinda degisiyor. Kimilerinin yuzeyi puruzsuz ve parlak iken bazilarininki tuglu olabiliyor.

Bu tur begonyalar cogunlukla cicegin dibinden yaprak cikarir. Bu cicekler cok guzel olmalarina ragmen diger cicekler gibi maalisef uzun omurlu degiller. En fazla 1 ile 2 yil arasi yasarlar. Fakat cicegi bolerek cogaltabilirsiniz.



Bakimi ise soyle:
Isi
: Normal oda sicakligi. Kisin isi 15 derecenin altina dusmemeli.
Isik
: Direk gunes isigi almayan fakat aydinlik bir yere yerlestirin. Kisin ise bir kac saat sabah ve aksam gunesi yararlidir. Arasira cicegin saksisinin yonunu degistirmeyi unutmayin. Cicegin esit buyumesi acisindan.
Su Miktari
: Toprak surekli nemli tutulmali.
Nem
: Bu begonyalar nemi severler. Saksiya cakil doldurup bir miktarda su ekleyin. Saksiyi bunun uzerine oturtun. Yapraklara direk su puskurtmeyin. Saksinin etrafindaki havaya su puskurtebilirsiniz.
Saksi Degistirme zamani
: Ilkbahar ayinda saksisini degistirebilirsiniz. Eger cicegin saksisi kucukse yapraklar rengini kaybeder.
Cogaltma
: Cicegi saksisini degistirdiginiz zaman bolebilirsiniz.

Asagidaki resimler internetten. Size diger turlerden birkactanesinin de resmini gostermek istedim.