Mayıs 09, 2007

Petunia (Petunya)

Balkonlarinizin neselenmesini istiyorsaniz bu yaz mutlaka petunya dikin. Sonbahar bitene kadar (iyi bakildigi takdirde) doya doya bu guzellikleri izleyebilirsiniz. Ben ilk defa petunya alip diktim. Eger hersey yolunda giderse guzel bir balkonum olacak.


Bunun disinda bugunlerde benimde belki bazilariniz gibi cebellestigim bir problem var. Allahtan petunyalarla ilgili degil henuz ama hercai meneklerimle ilgili. Iki saksi meneksem (toplam 13 renk) birden buyuk bir bocek saldirisina maruz kaldilar. Tahminim APHIDS(greenfly) adi verilen kucuk yesil bocekler menekselerimin hayatini zindana ceviren. Cok uzuldum ve kizdim:(( Tabi caresine hemen bakamadigim icin cogaldilar ve butun cicedkleri istila ettiler. Bende oldugu gibi bir saksi cicegi cope attim. Ikinci saksiya baktim o da boceklenmeye baslamis. Hatta yandaki sardunyalari da ziyaret etmeye karar vermisler. Neyseki bugun yaptigim arastirmalar sonucunda bir cozum buldum. Umarim ise yarar. Bu boceklerden kurtulmak icin tavsiye edilenler sunlar:

-Once az sayida iseler elinizle oldurun.

-Boceklenmis yapraklari ve cicekleri elinizle koparip atin (ciceklerinizden mumkun oldugunca uzaga tabi, geri gelmelerini istemezsiniz sanirim).

-Boceklerin goruldugu yere kuvvetli bir sekilde su fiskirtin.

-Herhangi bir sebze yagi ile sivi deterjani karistirip boceklerin goruldugu yerlere sıkın. Malisef olcunun kaca kac olacagini vermemisler. Bu yuzden hislerimizi kullanacagiz artik.



Ogrendigim kadariyla petunyalar susuz kalmaktan hoslanmazlarmis. Ozellikle yaz aylarinda gunde bir bazen ise iki defa sulamak gerekiyormus. Asiri sulamamaya da dikkat cekiyorlar. Eger yapraklari sararmaya baslamissa cok su veriliyor anlamina geliyor.


Neyse biraz da guzel seyler yazalim. Petunyalar hizli buyur. Sardunyalarla ayni saksiya dikildiginde cok guzel bir kombinasyon olustururlar. Bunu mutlaka denemeliyim. Gariban hercai menekselerimden kalan dikdortgen saksiya ayni renk tonuna sahip petunya ve sardunya dikmeyi planliyorum.

Petunyalariniza ayda bir bitki besini vermeyi unutmayin. Olmus cicekleri kopartin ve bitkinin uclarindan biraz kirin ki daha fazla cicek acsin. Mumkun oldugu kadar isik alan ve yakici sicak olmayan bir yere koyun.

7 yorum:

canikom dedi ki...

merhaba..ben petunyalarınızın akibetini merak ettim.sonbahara kadar dayandılar mı.ben bu çiçei yeni keşfettim.nezaman nasıl dikmek lazım anlatırsanız bende yetiştirebilirim sanırım.(balkonda)
selamlar

Derya dedi ki...

Merhaba,
Bu yaz tatile gittiğim için döndüğümde çoğu ölmüştü. Tabi bir daha canlanmadılar bende söküp attım. Normalde iyi bakılırsa tabi havaların gidişatınada bağlı olarak kasım sonuna kadar yaşıyorlar. Nisan ayında seralarda satışa çıkmaya başlar. İstediğniz şekildeki derin bir saksıya saksının büyüklüğünü de göz önüne alarak dikebilirsiniz.

canikom dedi ki...

merhaba koçtaşta fide petunyalar var 1 adet mi almalıyım yoksa daha fazla mı.birde sarkan cinsinin bir adı var mı.selamlar oya

Derya dedi ki...

Merhaba,
Kaç tane alacağınız saksınızın büyüklüğüne ve ne kadar sık görünmesini istediğinize bağlı. Ben orta boy askılı ve dikdörtgen balkon saksısına 8 tane dikiyorum. Sarkanlarına da sarkan petunya diyorlar.

canikom dedi ki...

tşk ederim dediğiniz gibi yapıcağım

Unknown dedi ki...

merhaba
ben sarkan türü olan deli petunya büyütüyorum uzun ömürlüler köyceğizde palmiye çiftliği var ragıp hocadan edinebilirsiniz googoldan ulaşabilirsiniz ayrıca gitti gidiyor com dan tohum bulabilirsiniz yada zengarden.com dan çok çeşitli tohum ve sarkanlar için özel saksılar var tavsiye ederim üretim zamanı daha geçmedi
sıcak bölgelerdeyseniz 1 ayda çiçek açarlar

Unknown dedi ki...

koçtaştakileri bilmiyorum ancak 30 cm çapındaki sakdılara 4 fide yeter bir de fazla derin saksı kullanmayın ikinci seneye kalmayı başarırlarsa büyük saksıya alırsınız deli petunya kalıcıdır.direk ışık severler birde özel toprağı far onlara dikin zengarden.com dan tohum bulabilirsiniz yetiştirme zamanınız var daha keyif alırsınız
hoşçakalın