Aralık 30, 2005

Cyclamen (Sıklamen)


Cyclamen soguk havayi seven bir bitki oldugu icin sonbahar-kis aylarinda cicek acar. Yaz doneminde ise dinlemeye gecer. Cicekleri beyaz, pembe, mor veya kirmizi renktedir. Bazi turlerin yaprak uclari duz olurken bazi turlerin ise kivircikdir.

Aydinlik ve serin olan ortamlari severler. Diger ciceklerden biraz uzak bir yere yerlestirilmelidirler cunku temiz havaya ihtiyac duyarlar.

Topragi surekli nemli tutulmalidir.

Yapraklari kahverengiye donustugu zaman veya soldugu zaman dip kisimlarindan tutulup koparilmalidir.

Cicekleri dokuldukten sonra su miktarini azaltin ve serin bir yere koyun. Yaz gelene kadar hic su verilmeyin. Yaz ortasinda cicegin soganini yeni toprak doldurulmus bir saksiya dikebilirsiniz. Saksiyi serin ve iyi isik alan bir yere yerlestirip topragi da surekli nemli tutarak tekrar cicek acmasini saglayabilirsiniz.

Cyclameni uretmenin yolu ise tohumlarini yaz bitiminde ekmek. Fakat bitkinin cicek acmasi 15 ile 18 ay kadar surebiliyor. Zoru basarmak isteyenler deneyebilirler...

Cyclamen bakimi biraz zor bir cicek olarak biliniyor. Ev kosullarinda birkac ay yasadikdan sonra oluyorlar. Uzmanlar sonbahar ayinda satilan cyclamenlerin alinmasini (kisin satilanlarin degil) ve secerken tomurcuklari cok ve tamamen acmamis olanlarinin alinmasini tavsiye ediyorlar. Eve getirdiktan sonrada direk gunes isigi almayan ve serin olan bir yere yerlestirmek ise cicegin uzun sure yasamasi acisindan sart.

Malisef benim hic cyclamenlerden yana sansim iyi gitmedi. Kac tane aldim ve oldurdum sayisini hatirlamiyorum bile. Oturdugum evlerin hic biri bu cicegi yetistirmek icin uygun degildi. Yani serin bir ortam olusturamadim cicek icin ve hepsi 1-2 ay icinde tamamen kurudu gitti. En son aldigimde ayni problemleri yasadi. Bu sefer bunu atmadim.
Soganini saklayip (su an saksi balkonda. umarim sogani donmamistir.) yazin yeniden dikmeyi deneyecegim.

Cyclamende gorulebilecek bazi problemler ise sunlar:

Yaprak sararmasi: Sebebi sicak ve kuru hava. Cyclamen sicak ortami sevmez. Cicegin bulundugu odanin isisi 15 dereceyi gecmemeli. Eger odanin isisi ideal ise yaprak sararmasinin diger sebepleri cicegin direk gunes isigina maruz kalmasi yada yeterince sulanmamasidir.
Cicek komple solarsa: Fazla sulanmasi akla gelen ilk nedendir. Cicegin suyu alttan verilmelidir.
Kisa zamanda cicek acmasi sona ererse cicek cok fazla sicak bir odada tutuluyordur, gereginden fazla yada az sulaniyordur yada bulundugu odanin havasi kurudur.

Sıklamenin uretilmesiyle ilgili birkac soru gelince biraz daha detayli bilgi verme ihtiyaci duydum.
  • Ilk olarak tohumlarin iyi bir yetistiriciden satin alinmasi tavsiye ediliyor.
  • Sıklamenin kapsulu acildiktan sonra yani tohumlar sari-acik kahverengi iken toplanmali ve ekilmeli.
  • Tohumlar arasinda 2 cm kadar bosluk birakilmali ve 10 mm kadar derine dikilmeli.
  • Sıklamenin uretilmesi icin isiya dikkat edilmeli. Mesela ilkbahar ve yaz aylarinda golgeli ve serin, kisin ise oldukca serin bir yere yerlestirilmeli. Filizlenene kadar ise topragi surekli nemli tutulmali.

Sıklamenin filizlenmesi oldukca uzun bir zaman aliyor. Deneyenler umarim basarili olup bizimle bu basarilarini paylasirlar...

85 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba

Blogunuzu bir ay kadar keşfettim. Yeni ynei çiçek yetiştirmeye başlayan benim için çok değerli bir dite oldu.
Uzun bir aradan sonra tekrar yazmanıza sevindim.
Teşekkürler
Feza

Adsız dedi ki...

Siklamen benim için hep uzak bir hayal oldu; çünkü ne zaman alsam sonu hüsranla bitti. Şimdi yazdıklarınızdan cesaretle sonbaharda bir deneme daha yapmaya karar verdim; umarım bu sefer başarılı olur..teşekkürler / Yasemin I.E.

Derya dedi ki...

Bloguma hos geldiniz Feza ve Yasemin.
Feza sitemi degerli buldugun icin sevindim. Insallah en kisa zamanda yeni birseyler eklemeye gayret gosterecegim.
Yasemin insallah denemende basarili olursun. Cok guzel bir cicek sıklamen biraz da nazli olmasa...

Nilüfer dedi ki...

Blogunuzu çok begendim. Sıklamen iki kere hediye geldi ikisinde de çok güzel yaşarken birden bire öldüler. Buradaki önerileri görünce bir de ben mi alsam diye düşünüyorum.. :)
Tesekkurler...

Adsız dedi ki...

Sıklamen cinsine göre farklı zamanlarda çiçeklenen bir bitki, ülkemizde doğal olarak geniş alanlarda yetişiyor. Genelde çarşıdan alınan sıklamenler sonbahardan ilkbahara kadar çiçeklenip yazın dinleniyor. Çiçeklenme döneminde evdeki ısı düzeyi malesef çiçek için fazla geliyor balkon, pencere önü ama rüzgar almayan bir yer ideal. Yazın kuytu bir yerde çok az sulayarak seneye çiçeklendirebilirsiniz.

Derya dedi ki...

Tavsiyelerin icin tesekkurler anonymous. Seninde dedigin gibi bu cicek serin yerleri seviyor. Ev ortaminda yetistirilmesi bu yuzden biraz zor. Belki isitilmayan bir odada yasamasi saglanabilir. Hatirliyorumda cok eskiden annemin de bu cicekten vardi ve camin onunde dururdu kis boyu. Hicbirsey olmazdi. Yapraklari etkilenirdi tabi biraz don oldugu zamanlarda. Ama yinede yazin cicek acardi. Yetistirmeyi dusunenlere kolay gelsin. Ben birkac tane oldurdukten sonra tekrar almaya cesaret edemiyorum. Fakat ilerde fikrimi degistirebilirim. Gercekten cok kibar bir cicek.
Sevgiler...

YoSuN dedi ki...

Bu bloğu bana taa ki bugün sklamen çiçeği hediye gelene kadar keşfetmemiştim. arkadaşlar bu çiçeği de ismini de ilk defa duyuyorum ve görüyorum. sevgilim hediye etmese daha uzun yıllar da varlığından bi haber yaşayacaktım. :( cok değer verdiğim insanın hediyesi olduğu için kuruması beni cok üzer. bana bu çiçeği adım adım besleme reçetesini verirmisiniz? hiç okuma bilmeyen bir kişiye okuma öğretir gibi. bana da bu çiçeği nasıl eksiksiz yetiştireceğimi anlatır mısınız? bu benim için cok önemli :(((

Adsız dedi ki...

Cyclamen Agustos ayindan Eylul ayina kadar cicek acar. yazmışsınız bu yanlış değil mi.benim bildiğim kış çiçeği olduğu için en az mart ayına kadar yaşaması lazım

Derya dedi ki...

Anonymous, uyarin icin tesekkurler. Bu konuyu arastirir arastirmaz sizleri yeniden bilgilendirecegim...

gitaristt dedi ki...

öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.dün itibariyle benimde bir sıklamen çiçeğim oldu.umarım sizin taviyelerinizle onu uzun bi sure yasatacağım.çiçeğimin ortam konusunda bi şikayeti yok.tek ihtiyacı olan şey sevgi..ama bilmiyor ki ben onu ve onu bana veren kişiyi çok seviyorum...

Adsız dedi ki...

slm. verdiğiniz bilgiler ve diğer sitelerdeki bilgiler birbirine uymuyor. mesela bazıları eylül nisan arası çiçek açar diyor.

Adsız dedi ki...

2 yıldır sıklamenime bakıyorum halinden memnun gibi gorunuyor (evim ogrenci evi oldugu için haliyle soguk ve karanlık.)Hatta çiçeğim okkadar halinden memnun ki her tarafı yaprak oldu. 2 kere saksı değiştirmek zorunda kaldım bu sene çiçekleriaçamıyor yapraklardan dolayı yukselemeden bir sure sonra yapraklara takılıp solup gidiyor bir onerisi olan var mı?

Derya dedi ki...

Uyarınız için teşekkürler arkadaşlar. Çiçek açmasıyla ilgili verdiğim sürenin yanlış oldugunu ben de farkettim ve değiştirdim. Sıklamen bir kış çiçeği. Dolayısıyla sonbahar ve kış ayları çiçeklendiği aylar. Havalar ısındığı zaman ise çiçeklerini ve zamanla yapraklarını döküp dinlenme dönemine geçen bir çiçek.

Derya dedi ki...

Merhaba Anonymous, öncelikle tebrik ediyorum. Sıklamen konusunda baya başarılı gorünüyorsun. Umarın en kısa zamanda çiçek de açar. Gelelim sorunun cevabına:

Çiçeğinin sürekli yaprak açmaya meyilli olmasının sebeplerinden bir tanesi gün boyu yeterince ışık almaması. Çiçek açabilmesi için gündüz mümkün alduğu kadar ışık görmesi gerekiyor (direk güneş ışığına dikkat).

İkincisi en az ayda bir suda kolay çözülebilen bir bitki ilacıyla (besiniyle) ilaçlaman gerekiyor (sonbahardan ilkbahara kadar). Eğer cok sık ilaçlarsan buda bol yapraklı fakat çiçeksiz bir bitkiye sebep olabiliyor. Ama anladığım kadarıyla sen henüz bir ilaç kullanmıyorsun.

Birde çiçeğin saksısını değiştirdiğin de bir önceki saksı çiçekle yeterince dolmuşmuydu? Demek istediğim, bazı çiçekler küçük saksıda olmaktan hoşlanırlar. Gereğinden büyük bir saksıya dikilen bitkinin kökleri büyüyüp yayılma ihtiyacı duyar. Bu da bitkinin gücünü yaprak açma yönünde zorlar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sana başarılar. Sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

benim sıklamenim nisanda olmamıza rağmen hala çok sayıda çiçek veriyor tek problemim bazı çiçekler yaralı açıyor çiçeğin yapraklarından bir tanesinin kenarı sararmış ve biraz çürümüş oluyor.Bu sorun bazen çiçek açtıktan birsüre sonrada meydana gelebiliyor.çiçeğime alttan haftada bir 1cm yüksekliğinde su veriyorum.yardımcı olabilir misiniz?

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de bir sıklamen hayranıyım ve bu çiçeği kendim çoğaltmak istiyorum bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

Adsız dedi ki...

benimde sıklamenim var daha önceleri cok denememe ragmen birtürlü başarıyla büyütemedim fakat bu sene balkonda bırakarak cok iii bir netice aldım ve cicekleri cok uzun kaldı üzerinde bende bu sefer ondan nasıl daha fazla yararlanayım diye düşündüm cünki üzerinde tohum zannettigim bir yumru var bende acaba bundanmı üretiliyor diye düşündüm buna cevab yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Derya dedi ki...

Anonim 1: cicegine fazla su veriyor olabilir misin? Cicege alttan su vermen guzel fakat ihtiyacindan fazlasi curumesine yol acabilir. Anladigim kadariyla ciceklerde problem var diyorsun. Benim aklima gelen tek sebep bitki besini verip vermedigin. Topragin icinde gerekli miktarda besin yoksa bu ciceklerde problem yaratabilir.

Anonim 2: Ben hic gormedim ama sıklamenin tohumu oluyormus. Kapsul seklindeymis ve bu kapsul tam acilmadan ve tohumlar acik kahverengi oldugunda bu tohumlari topluyormussun. Dikmeden 24 saat once tohumlari ilik suyun icine koyuyormussun. Derin bir saksiya ektikten sonra saksinin uzerini siyah bir posetle kapatacakmissin, tabi filizler cikar cikmaz acmak kaydiyla.

Anonim 3: Sanirim senin de soruna cavap vermis oldum.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

slm
benimde sıklamenim var ve tohumladı verdiginiz bilgi icin teşekkürler fakat anlayamadığım bir konu var tohumları derin kaba dikin demişsiniz ama tohumları ne kadar toprağa derin dikilmesi hakkında bilgi vermemişsiz
şimndiden teşekkürler

Derya dedi ki...

Merhaba Anonim,
Tohumlari capi 7-8 cm olan bir saksiya dikebilirsin. Tohumlarin ne kadar derin dikilecegi kismina gelince saksiyi toprakla doldurduktan sonra tohumlar 2cm ara ile 10 mm kadar derine dikilir.
Umarim bu bilgiler faydali olmustur.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

cok teşekkürler bilginiz cevabınızı bu kadar cabuk beklemiyordum
bu yüzden cok sevindim umarım tohumlar büyümeye başlayınca size bilgi veririm sevgilerle

Adsız dedi ki...

sıklamenimin toprağını değiştirmek istiyorum.bildiğim kadarıyla sıklamenin toprapı özelmiş. bu toprak değiştirma işini tam olarak nasıl yapacağımı bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz? birde sprey ile devamlı günde iki üç kez yapraklara ve çiçeklere su püskürtüyorum bunun bir zararı olur mu? teşekkürler...

Derya dedi ki...

Merhaba Anonim,
Öncelikle saksıyı değistirmeden çek etmemiz gereken bazı noktalar var. Birincisi, sıklamenin çiçek açma dönemi sona ermiş olmalı. İkincisi çiçek saksıyı tamamen doldurmuş olmalı. Sıklamen için özel bir toprağa ihtiyaç olup olmadığını bilmiyorum. Dikeceğin saksıda bir önceki numaradan bir yada iki numara büyük olmalı. Mesela çiçek 8 nolu saksıdaysa 10 nolu saksıya dikebilirsin.

Bu arada sıklamenin yaprak ve çiçeklerine su püskürtülmemesi tavsiye ediliyor.Bazı uzmanlar sıklamenin yukardan değilde saksının tabağına su koyarak sulanmasını oneriyor. Eger su sıklamenin göbek kısmına değerse çürümesine yol açabiliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabalar,
ilk defa geçen kış sıklamen aldım. nazlı bir çiçek olduğundan bakabileceğimi sanmıyordum ama sanırım yerini çok sevdi ve nisana kadar bol bol çiçek verdi.yaz geldiği için onu karanlık ve serin bir yere koydum.sormak istediğim şey artık çıkarıp sulamaya başlayayım mı?filizlenene kadar nekadar sulama yapmalıyım?ayrıca saksısını ille de değiştirmem gerekir mi? şimdiden çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

-
Siklamen Yetiştirmek
En sevdiğim çiçektir ama ben de sizin gibi bu bitkiden çok defa almış ve göz göre göre ölüp gitmesine seyirci kalmışımdır.
20 yılı aşkın tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim:
Siklamenler açık havayı seviyor. Veya ev içinde olacaksa en azından havadar bir pencere önünde yaşayabiliyorlar. Havadar yer önemli.
Bahçede olursa, az güneşli bir yerde bulunması şartıyla ve havaların mayısta serin gitmesine bağlı olarak mayıs ayının sonlarına kadar çiçek açabiliyorlar. Hazirandan ağustos sonlarına kadar sulamayıp serin bir yerde toprağının içinde sulamadan saklanmalıdır. Eylülde bol taşlı iyi bir toprak ile funda toprağı karışımı içine köklerindeki ölü parçalar temizlenerek dikilmelidir. Saksıya toprak koymadan önce dibine biraz odun kömürü koymakta yarar var.

Adsız dedi ki...

merhaba, birkaç hafta önce sklamen aldım, bakımı için google'a bakınca sizin blogunuza rastgeldim öncelikle çok teşekkür ediyorum bu faydalı bilgiler için. Yalnız zor bakılan bir çiçek olduğunu yazmışsınız üzüldüm, bakalım benimki de mi ölecek?:((inşallah öyle olmaz...sevgiler..
benim bloguma da beklerim.
www.bilgitreni.com
www.blogcu.com/antartika/

Adsız dedi ki...

bizim sıklamen 3yıldır yaşıyo maaşallahhh fazla bişey yapmıyoruz aynı yerinde durup duruyoo

Adsız dedi ki...

merhaba 2 sene önce hediye edilmesiyle tanışmıştım cyclamen ile.ancak özelliklerini bilmediğim için uzun süre çiçek açtıktan sonra yaz döneminde dinlenmeye geçti.ama tekrar açmadı.bu sene ise bilinçli bir şekilde 20 gün önce yine bir tane satın aldım.eve getirdiğimden beri gözlerimi ondan alamıyorum.çiçekleri bir harika.bakımının zor olduğunu düşünmüyorum.bence herkes bu güzelliği yaşamalı..

Adsız dedi ki...

selam bende sklamen delisi biriyim.. maalesef aldıgım sklamenler mefta oldu kısa zamanda
bende istanbulda büyükşehir belediyesi önündeki sklamenlerden tohum aldım gelip geçtikçe:)) bu yaz ektim iki tane çıktı.. tavsiyelerinize uyacagım inşallah büyütürüm...

Adsız dedi ki...

Benim de bir sıklamenim vardı Geçen yaz sonunda kurumuş olan tohumlarını belki çıkar diye saksının birine ufalamıştım Bu olayı unutmuştum ama bu ay bir de baktım ki tek yapraklı çiçekler çıkmış Çiçeğin bir tanesini söküp aldım Dibinde pembe mercimek kadar soğanı vardı.başka bir saksıya diktim Bu arada çiçekler üstü kapalı bir balkondaydı. Diktiğim çiçeği eve aldım Daha bir iki gün oldu Şu an iyi görünüyor. Diğerleri ise bir arada balkonda Şimdi ne yapmam gerekiyor Hepsini ayırıp tek tek dikeyim mi Yoksa Biraz daha büyümelerini bekleyeyim mi. Yapraklar her soğanda tek ve yaklaşık bir santim boyunda

Derya dedi ki...

Bence biraz beklemende hiçbir sakınca yok...Bahar geldiğinde istediğin değişikliği yapabilirsin.

canan dedi ki...

cyclemen çiçeginden aldım ama yaprakları sararmaya başlar giibi oldu bunun nedeni nedir ve çözümü nedir yardımcı olursanız sevınırım.

Derya dedi ki...

Büyük bir ihtimal sıcaklık farkından ve ortam değişikliğine bağlı olarak yaprakları sararıyordur. Çiçeğinizi serin bir odaya taşıyın ve verdiğiniz su miktarına dikkat edin.

canan dedi ki...

çiçege kaç günde ve nekadar ölçüde su vermeliyim.şimdiden teşekkürler

Derya dedi ki...

Merhaba Canan,
Maalisef ciceklere verilen su miktari ve gun sayisini sabit tutmak mumkun degil. Cunku her cicegin ihtiyac duydugu su miktari cicegin cinsine, yasadigi ortamin sicakligina ve dikili oldugu topragin ozelligine gore degisiyor. O yuzden sana tam olarak şu gunlerde şu miktarda su vermelisin diyemiyorum. Yapacagin en guzel sey parmaginla topraga dokunmak. Eger dokundugunda toprak eline yapisiyorsa cicegin henuz suya ihtiyaci yok demektir. Bazen cicegin suya ihtiyac duyup duymadigini topraga bakarak bile anlayabilirsin. Ornegin eger toprak cok kurumussa saksinin kenarlarinda yani toprak ile saksi arasinda bir bosluk olusur. Cicegin yapraklari solmaya baslar. Hatta saksiyi kaldirdiginda cok hafifledigini hissedersin.
Umarim yardimci olabilmisimdir.
Sevgiler...

canan dedi ki...

merhaba benim difinbahyaçiçegimvardı bir yıl önce tam üç köktü bana geldiginde ama şuan küçük bir kök vat ama üst yaprak bölgesi yok sizce giderek oluşurmu.bu konuda bilginiz varsa bana yardımcı olurmusunuz

canan dedi ki...

acil yardım......çiçegim ölmek üzere sanırım.ilk aldıgımda çok güzeldi ama şuan üç dört yapragı var ve çiçekleri birbir solmaya başladı.bana ne öneriyorsunuz. sorumu hemen cevaplarsanız sevinirim.

Derya dedi ki...

Cicegin olmeye baslamasinin bircok sebebi olabilir. Once bu sebebi bulmak gerekir. Verdiginiz su miktarini, odanin isisini, aldigi isik miktarini ve boceklenip boceklenmadigini kontrol edin. Yukarda yazdigim cicegin bakim sartlarini bir kere daha gozden gecirmenizi tavsiye ederim. Fazla yardimci olamiyorum cyclamen konusunda cunku yetistirilmesi zor bir cicek diye biliyorum. Bircok cicegi yasatabildim ama cyclamen konusunda pek basarili sayilmam.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba,

geçen sene aldığım sıklamen tohumlarını paketinde tarif edildiği gibi ektim ve oldukça uzun bir süre sonra nihayet filizlendiler. şuanda 5 taneler. benim bir sorum olacak bunula ilgili. sıklamenler filizleneli neredeyse 2 ay oldu ancak hala tek yaprakları var. böyle olması normal mi, yoksa yerlerini şaşırtmam mı gerekiyor? ayrıca büyümeyi hızlandırmak ve sağlıklı olmalarını sağlamak için neler yapabilirim? şimdiden çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Hayvanları çok seviyorum malesef evde besleme olanağım olmuyor o yüzden bende çiçek yetiştirmeye karar verdim Cyclamen çiçeklerine bayıldığım çiçeklerden biri ama ne yazıkki sizlerinde belirtiğiniz gibi zorlu bir bitki benim cyclamen iminde yaprakları sarardı çiçekleri harika olmasına rağmen neden yaprakları sararıyor bir anlam veremiyordum aklıma google geldi ve bu siteyi buldum iykide buldum yardımlarınız için çok teşekkürşer

mine dedi ki...

merhaba benim de bir cyclamen im var.aldığımda içeriye koymuştum feci şekilde soldu.sonra öldüğünü sanıp balkona koydum kendiliğinden düzeldi.çiçek falan açmıyor ama canlı ve tatlı görünüyor.bu da bana yetiyor.ayrıca susuzluğa ve dondurucu soğuğa çok dayanıklı.

Adsız dedi ki...

merhabalar
blogunuzda vermiş oldugunuz bilgiler hakikaten cok faydalı
çok teşekkür ederim
benim de ekim ayından beri beyaz bir siklamenim var. İlk aylarda özellikle balkonumuzdaki konumunu çok sevdiği için durumu bayağı iyiydi. Yalnız şubat ayında tatile çıktığımız bir dönemde sulanmamış olduğu için eve geldiğimzde gördüğümüz manzara çok korkunçtu. Çiçeğin açılmış tüm çiçekleri yerlere serilmişti. Aradab bir ay geçti, biraz daha kendine gelmişti ancak halen bile çiçekleri eğri duruyor. Alttan sulama tavsiyenizi uygulayacağım bundan sonra ancak şu an çiçekte şöyle bir durum var bu konuda yardım almak istiyorum . Çiçeklerin yaprakları ters dönmüş vaziyette. Saksının tabanına yakın yapraklarda sararmalar var. Bu arada çiçeklerin saplarının bazıları kırmızı bazıları yeşil. Kırmızı olması kötü duruma mı işaret?
Çok çok teşekkür ederim

Derya dedi ki...

Sanırım çiçeğiniz büyük bir şok atlatmış yada en azından atlatmaya çalışıyor:) Bence kendi haline bırakın. Belki çiçekleri eskiye dönmez ama en azından bitki yaşamaya devam eder.

Adsız dedi ki...

cok guzel ciçek bunlar yaa

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşlar benim yaklaşık bir senedir siklamenim var fakat üzerinde çok küçük böcekler oluşmaya başladı ne yapabilirim bilen varsa cvplarınızı bekliyorum

özlem dedi ki...

slm benim de bir sklamenim var.yaklaşık üç ay önce almıştım.önceleri bolca yaprak verdi.üç hafta önce tomurcuk verdi.dört gözle çiçeğinin açmasını beliyorken tomurcuk kurudu.bunun sebebi temmuzda olmamız mı? bir de ben pencerenin önüne diğer çiçeklerin yanına koymuştum ama yerini değiştirmelimiyim?halinden memnun görünüyor.

Derya dedi ki...

Selam özlem,
Sanırım sıcağın etkisi var. Sıklamen bildiğim kadarıyla soğuğu seven bir salon çiçeği. Dışarda nasıl yaşıyor şaşırdım. Şu an benim balkonda petunyalarım ve sardunyalarım var. Burada hava sıcakığı 40 derece civarında ve bütün çiçeklerim hergün sulamama rağmen kurumaya başladı. Sanırım Ağustos'ta çoğu sıcaktan kavrulup ölecek.
Sana bol şanslar....
Sevgiler...

notte dedi ki...

bu gün kırmızı ve pembe iki tane Cyclamen aldım, çok hoşuma gittiler.
ayrıca verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak.. kullnav-cağım yetiştirirken Cyclamenlerimi.
umarım kurumazlar benim Cyclamenlerim..

Turkuaz57 dedi ki...

Merhaba. tam bana görebir sayfa işte.Buna çok sevindim.Ayrıca emegü geçenlere teşekkürederim.
Çiçeklere çok meraklıyım.Sinopluyum.Bizim ormanda çok güzel çiçekler ver.ben ormanda bu s.lklamene benzer bir çiçek buldum.Sanıyorum yabanı.Anlarttığınız yetişme ortamına uygun.Fakat dalları daha ipliksi ve çiçeğide daha küçük.Yetiştirmeyi deneyeceğim.
Umarım basarılı olurum.Eğer olursam sizinle paylasırım.Hoşçakalın

Derya dedi ki...

Merhaba Turkuaz,
Karedenizliyim ve duyduğum kadarıyla fındık bahçelerinde sıklamen ve çuha çiçeklerinin aşısız olanları çok olurmuş...

Adsız dedi ki...

merhabalar ben biraz yeni olduğum için sıklamen çiçeği konusundasize birşey danışmak istiyorum acaba solan çiçeklerin tohumunu nezaman koparabilirim şu an üzerinde birkaç tane oluşan tohum var ama dalı yeşil daha şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

acaba benim sıklamenim kapsül vermiş hemenmi ekmeliyim?

Derya dedi ki...

Hiç sıklamen tohumu görmedim ve dolayısıyla ekmedim. Bulduğum bilgilerde tohumun sonbahar aylarında ekilmesi tavsiye ediliyor.

Adsız dedi ki...

Merhabalar.. 3 gün önce bir sıklamen hediyesi aldım. çok sağlıklıydı bir sürü çiçeği, yaprağı ve tomurcukları vardı. onu balkona çok güneş almayan bir yere koydum.. 2 gün sonra akşam baktığımda bütün çiçekleri ve yaprakları eğilmişti. sanki kendini salmış gibi.. ama sabah hiç bir şey yoktu.. çok üzüldüm..
sebebi ne olabilir yada ne yapmam lazım canlanması için yardımcı olursanız çok sevinirim. bu konu hakkında çok araştırmama rağmen hiç bir bilgi bulamadım..
şimdiden teşekkür ederim.. Gamze

Adsız dedi ki...

yardım edinnnnnn lütfen lütfen lütfen sklamenimi alalı yaklaşık 1 ay oldu çok güzel çiçek açıyodu birden çiçekler solmaya başladı alttan da tomurcuk çıkarmadı çiçeklerin sapları kuruyup dölükdü biraz bekliyim belki açar dedim ama yaprakları sararmaya başladı nye bole oldu ne yapmam gerek nolur yardımcı olunn :(:(:(:(:(

Adsız dedi ki...

Merhaba, yaklaşık bir yıldır sikalmen sahibiyim. yazın başında tomurcuklarını kopararak bir saksıya ektim ve şu anda o saksıdan iplikcik şeklinde bir sürü şey çıktı. saksının ağzını kapatmıştım şimdi açmalımıyım? karanlık bir yerde durmaya devam etmeli mi yoksa artık aydınlık bir yere mi almalıyım?

Adsız dedi ki...

yardım edin bana hediye sıklamen geldi önceeri çok iyiydi şimdi yaprakları sasarıp soluyo çiçekleri sarardı ne yapmam lazım na sıl çoğaltabilirim çiçeğimi

Derya dedi ki...

Bu sıklamenle başı dertte olmayan var mı acaba? Bakımı zor bir çiçek diye biliyorum. Sararan yapraklarını koparıp serin ve bol ışık alan bir yere koymanızı tavsiye ederim. Bir de çok sulamayın.

Adsız dedi ki...

merhaba benm acil yardıma ihtiyacım var hediye sıklemen geldi yaprakları çiçekleri sararıp dökülmeye başladı düzenli suluyorum serin yerde tutuyorum ve odanın nemi de iyi direk güneştede tutmuyorum ama ışık alıyor ne yapmalıyım

Unknown dedi ki...

İki senedir sonbaharda aldığım dört renk sıklamenin güzel çiçeklerini bütün kış boyunca doya doya seyrettim. Bahar geldiği zaman yaprak ve çiçekleri dökülüyor diye üzülüyordum. Şimdi sizin sayenizde soğanlarını kuru toprağın içinde saklayacağım. Son bahar gelince saksıyı sulayıp yeşertmeye çalışacağım. Başarılı olurum umarım.

Adsız dedi ki...

Ben Brezilya Sao Paulo'da yasıyorum adın Cihangir ve 4 renk siklamen çiçeğim var evim bahçeli bir ev,bunları nasıl bir yere koymam lazım,direk güneş ışığı mı alması lazım yoksa gölgeli bir yer mi daha uygun,saksı yerine toprağa ekebilir miyiz? ne zaman ekim işi uygundur,çiçeklerini döktüğü zaman mı yoksa çiçekli iken de ekebilir miyiz...Brezilya da Türkiye gibi 4 mevsim yok burada kış ve yaz var,kışın 12-15 derece filan oluyor hava sıcaklığı yazın ise 38-42 derece filan oluyor...Bu çiçekler için uygun mu?

Adsız dedi ki...

sklameni bende çok seviyorum ama bütün çiçeklerle aram iyiyken onunla sadece bir mevsim beraber olabiliyoruz kuruyunca üzülüyorum önerilerinize uyacağım teşekkürler

mevsimsiz açan çiçeğim benim :) dedi ki...

çiçekçiden özenerek bir saksı sklamen aldım ve sürekli ,sabırla ilgilendim onunla tek bir açmış çiçeği yoktu aldığımda .yaz geldi ve biliyorum yazın açmaz sklamen ama sabrıma ödül mü oldu bilmiyorum dün iki tane açtığını gördüm :) şaşırdım ,mutlu oldum ,inanamadım:)

Adsız dedi ki...

Bugün BauMax Samsun'dan bende bir tane Sıklamen aldım bu güzelliği 4,90 fiyatıyla görünce hiç düşünmedim :)

sevilay dedi ki...

oglum kız arkadasını tanıştırmak için eve getirdi. arkadası bana gelirken bir saksı sıklamen cicegi getirdi okadar çok çicek açmıştıki nasıl bakım yapıcam diye düşünürken bu siteyi gördüm. bayagı bilgi sahibi oldum.bakalım canlı kalabilecekmi?

Adsız dedi ki...

o kadr beğendimki ödevime çooookkkkkk lzm oldu <3

Barış KACAR dedi ki...

Sıklamen çiçeğni henüz aldım. Bakım konusunda korkmuyorum =) Sevdiğim şeyler korumak için elimden geleni yaparım çünkü ve Sıklamen cok zarif görünümlü güzel bir hanımefendiyi andıran bir çiçek. =) Güzel bir saksı ve saksıya bir kaç süsle şimdeden arkadaşlarım hayran kaldılar bile :). Ayrıca kız arkadaşıma bir Barış çiçeği almak istiyorum hediye olarak ki Benim adımında Barış olmasından kaynaklanıyor :) Keşke Türk erkekleri olarak bizd de çiçeklere az ilgi duyabilsek :)

Adsız dedi ki...

bende 2 gün önce sıklamen hediye aldım.ve yazdıklarınızı okumadan önce daha geniş bir saksıya geçirdim.yani çiçekli döneminde toprağını değiştirdim ölecek mi?yazıları okuyuncada kalkıp balkona koydum umarım yaşar.

Adsız dedi ki...

merhabalar bende siklamen aldım fakat yaprakları ve çiçekleri aşağıya doğru eğildiler bende dışarı koydum evim müstakil ölmesini istemediğim için dışarıya koydum ne yapabilirim acaba eve almasammı yardımcı olursanız çok tşkr ederim

liliberty dedi ki...

yaklaşık üç ay önce aldım beyaz küçük çiçekleri vardı.Gayet sağlıklı gözüküyordu bir tane daha çiçek açtı sonra da solmaya başladı. Keşke bu siteyi daha önce görseydim çünkü burda yazanların tam tersini yaptım solmaya başlayana kadar aslında hiç su vermedim yerini de değiştirmedim soldukdan sonra sürekli suladım solan yaprakları tam ortasından kopardım altından koparmalıymışım soğuğun hoşuna gitmediğini düşündüm kaloriferin üstüne koydum durumu daha kötüye gitti çok üzülüyorum geri döndürmek için her yolu deneyeceğim. Şimdi soğuk bir odaya ışık alan bir bölgeye koydum çok az suluyacağım. Düzelirse sizlere haber veririm.

Adsız dedi ki...

offf yaaa bende yaklaşık biray önce sıklamen çiçeği hediye aldım ama şu an çiçeğim çok kötü bi durumda:((( nerede ise bütün yaprakları kurudu lütfen bana yardımcı olun onu bana hediye eden kişi benim için çok değerli neredeyse bütün çiçekleride soldu ben sıklemenimi geri istiyorum yaaa:'(((

Adsız dedi ki...

ben de yaklaşık bir ay önce sıklamen çiçeği aldım. şuan bütün çiçekleri solmuş, yaprakları başını öne eğmiş vaziyette.sebebi ise çiçekçinin beni bakımı konusunda yanlış bilgilendirmiş olması:( keşke daha önce araştırsaymışım. şimdi çiçeği hayata döndürmek için ne yapmam gerekiyor. bitki gübresi versem faydası olur mu?yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Geçen sene ekim ayında erkek arkadasım saksı çiçeklerine olan ilgim ve moru sevmemi göz önünde bulundurup sklamen hediye etmisti. Geldiğinde mor çiçeklerle doluydu. bir kaç ay sonra çiçeklerini döktü ancak yapraklar daha bir büyüdü. Yazın yemyeşil olan yapraklar sararmaya basladı.bu durum sizi endişelendirmesin. sonrasında kendini yenileyebiliyor.Şu an oldukça gür yapraklı ve çiçeklerini açmış durumda. Baktıkça içim ısınıyor. Sarardı diye lütfen kurudugunu düşünüp atmayın. Dönemsel bir çiçektir sklamen.

çiçek dedi ki...

sıklemen çiçeği bakımı zor sanırım ben aldım ama ne yazık ki ölcek snaırım:(

Adsız dedi ki...

2 kere hediye olarak sklamen geldi bana ve birincisi öldü çok üzüldüm ikincisi geldi ve buna iyi bakmak istiyorum araştırdım ve sitenize denk geldim ve umarım bu sefer başarılı olurum ama bir hafta oldu çiçekleri yine eğilmeye başladı gerçekten çok zor bir çiçek...

Adsız dedi ki...

benim de var bu çiçekten geçen yul şubatta geldi kala yaşıyor şimdi çiçeklenme döneminde yeni yeni çiçek açıyor...herkesinkinin öldüğünü gördüm benimkinin yaşaması mucize o zaman... ve yaprakları kuruyomuş gibi olup soluyorlar neden acaba??? bilgisi olan varmı???

çiçek dedi ki...

paylaşım için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

merhaba benim sıklemenimin yapraklarında yapıskan bir madde olustu. yapraklarında beyaz beyaz nokta nokta birseyler cıktı. nasıl duzeltebilirim

Adsız dedi ki...

Bugun evin cevresinde gordum. Evde yetistirmek istiyorum alip saksiya ekecegim simdi ekilebilir mi (mart ayinda) ?

CICEKCI KIZ dedi ki...

Merhabalar ben sonbahara girerken bir tane siklamen almistim,bu ikinci denememdi,cok nazli bir cicek oldugunu bildigim icin aslinda fazla umidim yoktu ama o kadar guzel gorunuyordu ki pembe beyaz karisik cicekleri vardi,topraginin nemli olmasi gerektigini soyledi cicekci.Eve getirdim ve pencerenin disina yerlestirdim,butun bir kisi orada gecirdi diyebilirim,beni hic ciceksiz birakmadi,dolu dolu cicekler verdi.Simdi ise artik cicekler solmaya basladi,sanirim tohum veriyor,hemen hemen findik buyuklugundeler ve bir suruler,ben onlari once cicek sanmistim.Benim sorum onlari ne zaman almaliyim,ne kadar beklemeliyim tekrar dikim icin.Simdiden tesekkurler.

Unknown dedi ki...


Babannem çiçekleri çok sevdiğinden bugün tesadüfen gördüm çok beğendim ve bir sıklamen satın aldım. Eminim oda çok beğenecektir. Çiçeğin tabi ne tür bir ilgiye yetiştirileceğini merak edip bloğunuzda yorumlarıyla birlikte çok detaylı bilgilere sahip oldum. Çok teşekkür ederim herkesin sorunsuz yetiştirebilmesi dileğiyle.

Unknown dedi ki...

Bugün tesadüfen gördüm ve bir adette ben satın aldım. Babannem çiçekleri çok sevdiğinden one en güzel hediye olabileceğini düşünerek. Gerçekten çok güzel bir çiçek. Tabi nasıl bir ilgiyle yetiştğini merak ettiğimde de bloğunuza denk geldim ve yaptığınızı açıklamalar ve yorumlar yeterince detaylı bir bilgiye sahip olmamı sağladım. Bu yüzen çok teşekkür ederim ve bütün yetiştiricilerin güle güle büyütmelerini temenni ederim. Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Benim de bir cyclamenim var.Daha yeni aldım sayılır 2 hafta oluyor üzerinde hala çiçekleri var ancak yapraklarından biri sararmaya başladı çok korkuyorum ölecek diye.Bir de ben içerde yetiştiriyorum loş bir ortamda masamın üstünde duruyor.ortam sıcaklığı da 20 derece...Acaba çiçek için çok mu fazladır?

Adsız dedi ki...

BÜŞRA:
Merhaba,
Banada sıklamen çiçeği hediye geldi 3 hafta gibi bir zaman oldu fakat yapraklarında sararma ve çürümeler oldu sizinde dediğiniz gibi soğuk bir odaya ve çiçek olmayan bir odaya aldım umarım düzelir. Fakat birşey gördüm bir çok resimlerde soğanı görünüyor soğanına fazla su gelmemesi söyleniyor benim çiçeğimde soğan görünmüyor sanırım toprak altında bu bitkiyi çürütür mü ben çiçeklerime çok değer veriyorum çürür ise çok üzülürüm.Yardımcı olursanız çok sevinirim.İyi günler diliyorum...

Unknown dedi ki...

Benim sıklamenim çok çiçekli ve bembe renkte evim öğrenci evi ve çiçeği hiç sallamıyorum bile gölgede kendi çapında takılıyor evim kışın çok soğuk oluyor yalıtımsız iki yıldır çiçekli ve sağlıklı bence fazla oynamayın haftada bir su verin sonra unutun bide gölgede serinde kalsın mutlu oluyor coştukça coşuyor