Ekim 23, 2005

Moth Orchid (Orkide)


Bu orkide tipi en yaygin olarak satilan ve yetistirilmesi en kolay olani. Cicekleri beyaz, pembe, sari, leylak, kahverengi, kahverengi-kirmizi ve green olan cesitleri var. Genel bakimi ise soyle:

Isi: Gunduz 22 ile 25 derece, gece 17 derece civari yeterlidir. Cicekleri dokuldukten sonra daha da serin bir ortama yerlestirilebilir. Bu donem dinlenme donemi olarak adlandirilir.
Isik: Orkideler en az 10 saat gunes isigina ihtiyac duyar. Fakat direk gunes isigindan korumak gerekir. Kisin ise extradan cicegin bulundugu yere isik yerlestirebilirsiniz.
Su Miktari: Topragi surekli nemli tutun. Suzulmus su ile sulayabilirsiniz. Dinlenme doneminde ise hic sulamayin.
Nem: Yapraklarina ara sira su puskurtebilirsiniz.
Saksi Degistirme Zamani: Bazen cicegin kokleri (yesil renkte) topragin uzerine cikar. Bu donemde veya her iki senede bir saksisini degistirebilirsiniz. Cicekleri dokuldukten sonra cicegin sapinin 3 de 1 ini kesebilirsiniz.
Cogaltma: Cicegin yavrulari ciktigi zaman cicegi bolup ozel orkide topragina dikebilirsiniz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Derya Hanım,

Orkide bakımı için bugüne kadar okuduğum anlatımlar içinde en anlaşılırı sizinki oldu. Tesekkur ederim.

Yine de bir sorum olacak. benim orkidem çicekleri diger tanıdıklarınkinden biraz daha erken doktu. aldığım yerde ilgililer de cicekler dokuldugunde kısaltmamı soylemislerdi fakat orkidem her iki daldan da surgun veriyor. bu durumda yine kısaltmalı mıyım? yoksa surgune bırakıp sulamaya da aynen devam mı etmeliyim?

şimdiden teşekkür ediyor ve guzel bir bahar diliyorum

Derya dedi ki...

Merhaba Ayça hanım
Hiç orkide büyütmedim dolayısıyla da böyle bir durumla karşılaşmadım ama yerinizde olsam bu sürgün neye dönüşecek bekler görürdüm. Çiçege de bir zarar vereceğini düsünmüyorum.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

internette tanıdığım, pasifikte yatıyla seyahat eden bir amerikalı bana hayalet orkide diye bir tür tanıtmıştı. resimde göndermişti. çok enteresan bişey.sizinle paylaşmak istedim. merak eden internette 'ghost orchid' adıyla araştırabilir.
birde derya hanım sorum olacak. ben afrika menekşesi yapraklarını bugün japon toprağı dedikleri jel toprağa diktim. filizlenirmi acaba. bir fikriniz varsa memnun olurum. saygılar

Derya dedi ki...

Merhaba,
Ben hiç japon toprağı diye bir toprak çeşidi duymadım. Benim çiçekler için kullandığım toprak torf adı verilen, ev-yapı malzemeleri satan veya seralarda satılan topraklardan.